Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού – Στο 2,68% της ελληνικής 10ετίας

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού – Στο 2,68% της ελληνικής 10ετίας

Με άνοδο άνοιξαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και να εμφανίζονται περισσότεροι επιφυλακτικοί ως προς την πιθανότητα μίας συμφωνίας ειρήνευσης στην Ουκρανία. 

Εν απουσία δε σημαντικών οικονομικών στατιστικών, τον τόνο στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ έδωσαν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντριου Μούλινερ, επικεφαλής της Global Aggragate Strategies στη Janus Henderson. Oι αμερικανικές αποδόσεις στη 10ετία αυξήθηκαν εννέα μονάδες βάσης στο 2,237%, παρασύροντας σε άνοδο οκτώ μονάδων βάσης και τις αντίστοιχες των γερμανικών 10ετών, που διαμορφώθηκαν στο 0,454%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2018. Πάνω από το μηδέν εκτοξεύθηκε και η απόδοση του γερμανικού τετραετούς, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2015. Στα ίδια επίπεδα βρέθηκε και η απόδοση του πενταετούς γερμανικού. 

Ορισμένοι ωστόσο αναλυτές θεωρούν ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα δυσκολευθεί να ξεπεράσει το 0,5%, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να αναλογίζονται και τους κινδύνους που διατρέχει πλέον η οικονομία από την κρίση στην Ουκρανία, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τη δέσμευση των κεντρικών τραπεζών να τιθασσεύσουν τον πληθωρισμό.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι οι δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη θα κινηθούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις στο άμεσο μέλλον, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ασκεί τον ίδιο αντίκτυπο στην αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομία. Αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα δεχθεί πιο έντονο πλήγμα από τον πόλεμο, καθώς είναι είναι περισσότερο εξαρτημένη από την ρωσική ενέργεια. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αποτυπώνεται στη διεύρυνση των spreads μεταξύ των αμερικανικών και γερμανικών αποδόσεων, σύμφωνα με αναλυτές της ING.  

Στην ευρωπεριφέρεια, η άνοδος των αποδόσεων ήταν μεγαλύτερη, με αυτή των ιταλικών 10ετών να εκτινάσσεται στο 1,99% με άνοδο περίπου 10 μονάδων βάσης και με το spread στις 153 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση της 10ετίας εκτινάχθηκε στο 2,68% με το spread στις 223 μονάδες βάσης και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να είναι σχεδόν ανύπαρκτος, μόλις στα 6 εκατ.ευρώ. Η κίνηση στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους έγινε χωρίς καθόλου όγκο, όπως ανέφεραν traders. Στον τίτλο με λήξη το 2025, η απόδοση αυξήθηκε στο 1,52%, ενώ στον τίτλο λήξης 2026 στο 1,62%. 

Η Ε.Ε. προσέλαβε ήδη τράπεζες για έκδοση νέου 10ετούς για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και για έκδοση 15ετούς, με στόχο να αντλήσει 2,17 δισ.ευρώ για την χρηματοδότηση του προγράμματος SURE. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News