Business & Finance Τρίτη 22/03/2022, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Νέο άλμα στις αποδόσεις – Στο 2,73% για την ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Νέο άλμα στις αποδόσεις – Στο 2,73% για την ελληνική 10ετία

Mε περαιτέρω άνοδο αντέδρασε η αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης στην προοπτική ακόμη πιο επιθετικής πολιτικής από την Φέντεραλ Ριζέρβ, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ στις χθεσινές δηλώσεις του. 

Ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ έστειλε το πιο ηχηρό έως σήμερα μήνυμα ως προς τον πληθωρισμό, λέγοντας ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε αύξηση των 50 μονάδων βάσης σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της, εάν δεν υπάρξει ένδειξη για υποχώρηση του πληθωρισμού.

Μέσα σε αυτό το άκρως πληθωριστικό περιβάλλον, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε περαιτέρω επτά μονάδες βάσης, αγγίζοντας προς στιγμή το 0,53%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, για να πάρει προς το κλείσιμο μία «ανάσα» στο 0,506%. Στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2015 εκτινάχθηκε και η απόδοση των διετών και πενταετών γερμανικών, στο -0,208% και 0,25% αντίστοιχα. 

Σε περαιτέρω άνοδο συνέχισε και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φθάνοντας στο 2,39%, στο υψηλότερο σημείο από το Μάιο του 2019. «Σαφέστατα, η Fed καθοδηγεί την τάση στην αγορά σταθερού εισοδήματος. Ομως, η αγορά προεξοφλεί και επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως τα τέλη του έτους», σημειώνει ο Ρόχαν Κάνα, στρατηγικός αναλυτής της UBS. «Eάν πραγματικά η ΕΚΤ θέλει να κρατήσει μία πιο συγκρατημένη στάση σε σχέση με τη Fed, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε επικοινωνιακό μέσο που διαθέτει για να καθησυχάσει την αγορά», προσθέτει ο ίδιος αναλυτής. Το spread μεταξύ γερμανικών και αμερικανικών 10ετών διευρύνθηκε στις 183,5 μονάδες βάσης. 

«Έχω την αίσθηση ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 0% εντός του έτους», σημείωσε και ο Αντουάν Μπουβέ, αναλυτής της ING. Αναλυτές της Deutsche Bank αναφέρουν ότι ο ρυθμός σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ είναι ο ταχύτερος από κάθε άλλη φορά σε διάρκεια τουλάχιστον τριών δεκαετιών. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 8,5 μονάδες βάσης, στο 2,05%, αφού μάλιστα προς στιγμή έφθασε έως το 2,07%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, με το spread ωστόσο να παραμένει στις 152 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ξέφυγε στο 2,73% με το spread στις 222 μονάδες βάσης, ενώ στον τίτλο με λήξη το 2027 εκτινάχθηκε στο 1,68%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 37 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 28 εκατ.ευρώ έγιναν στον τίτλο με λήξη το 2052. 

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Νέα έξοδος με 10ετές και 15ετές ομόλογο – Άντλησε περί τα 12 δισ.ευρώ  

   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News