Business & Finance Παρασκευή 18/03/2022, 19:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή αποκλιμάκωση αποδόσεων – Ανάμεσα στον πληθωρισμό και στην επιβράδυνση

Ομόλογα: Μικρή αποκλιμάκωση αποδόσεων – Ανάμεσα στον πληθωρισμό και στην επιβράδυνση

Πτωτικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς εξασθένησε η τάση ανάληψης ρίσκου, από τη στιγμή που οι συζητήσεις για ειρήνευση στην Ουκρανία παραμένουν στάσιμες, την ώρα που οι επενδυτές φαίνεται να έχουν «χωνέψει» τις τελευταίες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. 

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προσπαθεί να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς σε διάφορες πόλεις. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 3,5 μονάδες βάσης, στο 0,356%, αφού εκτινάχθηκε στο 0,41% την Πέμπτη, στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2018. «Δεν έχουμε αλλάξει τις προβλέψεις μας για την απόδοση του γερμανικού 10ετούς για 0,5% στο τέλος του έτους, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιτοκιακές αυξήσεις των κεντρικών τραπεζών», αναφέρει ο Γιάνικ Λόπεζ, επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της OFI Asset Management. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία θα αντισταθμίσουν τη δέσμευση των κεντρικών τραπεζών για τιθάσσευση του πληθωρισμού.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε χθες ότι η επιτάχυνση της εξόδου από τα μέτρα στήριξης προσδίσει στην ΕΚΤ «επιπλέον περιθώρια» ανάμεσα στο προγραμματισμένο τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων φέτος το καλοκαίρι και της πρώτης επιτοκιακής αύξησης. 

«Η αλλαγή αφήγησης από τον ανοδικό κίνδυνο του πληθωρισμού στον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης μπορεί να είναι πολύ κοντά, τουλάχιστον όπως προειδοποίησε η Τράπεζα της Αγγλίας στην τελευταία της συνεδρίαση», αναφέρουν αναλυτές της Citi. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε περίπου τρεις μονάδες βάσης στο 1,882%, με το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών στις 152 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τον Αντρέας Μπιλμάιερ, οικονομολόγου της Western Asset, το ιταλο-γερμανικό spread έχει προεξοφλήσει εν μέρει στο σημερινό του επίπεδο ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. θα παραμείνουν χαλαροί και το 2023, την ώρα που υπάρχουν προσδοκίες για κάποιο είδος σχεδίου δημοσιονομικής στήριξης για τις χώρες μέλη της Ε.Ε..

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του πενταετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης στο 1,48%, ενώ στη 10ετία κινήθηκε στο 2,62% με πτώση δύο μονάδων βάσης.  
   
 
  
moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News