Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε υψηλά πολλών ετών οι αποδόσεις – Στο 2,82% στην ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Σε υψηλά πολλών ετών οι αποδόσεις – Στο 2,82% στην ελληνική 10ετία

Στα ύψη εκτινάχθηκαν και πάλι οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις περισσότερες να βρίσκονται πλέον σε θετικό έδαφος και με traders να προεξοφλούν τέσσερις επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ σε ορίζοντα έτους. 

Η απόδοση του βελγικού και ολλανδικού διετούς ξεπέρασαν το φράγμα του μηδενός για πρώτη φορά από το 2014, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε υψηλότερα επιτόκια στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού. Ο μήνας Μάρτιος αποδείχθηκε σαρωτικός για τις αποδόσεις, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική διετία να κάνει άλμα περίπου 40 μονάδων βάσης, οδεύοντας πλέον προς τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 2011, αγγίζοντας σήμερα το -0,06%. 

Σύμφωνα με αναλυτές της UniCredit, η νομισματική πολιτική είναι αυτή που κατευθύνει τον τελευταίο μήνα τις αποδόσεις. Οι traders προεξοφλούν τώρα τέσσερις επιτοκιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης εκάστη έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 0,5% από -0,5%. 

Τη μεγαλύτερη άνοδο στον «πυρήνα» σημείωσαν σήμερα οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων, ενώ στη 10ετία το κόστος δανεισμού αυξήθηκε ελάχιστα, μία έως δύο μονάδες βάσης.

Δεν ισχύει το ίδιο για την ευρωπεριφέρεια. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ξέφυγε ενδοσυνεδριακά κοντά στο 2,9% για να σταθεροποιηθεί στο 2,82% με το spread στις 224 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, εκτινάχθηκε στο 1,72% με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 34 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Στην Ιταλία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία αυξήθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,168%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπέρασε προς στιγμή το 2,5%, ενώ η διαφορά απόδοσης μεταξύ των πενταετών και 30ετών διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια. Το ίδιο είχε συμβεί την προηγούμενη εβδομάδα και με το spread των πενταετών/10ετών και τριών/10ετών, μία αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων που εγείρει ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σε πολύ πιο επιθετική νομισματική πολιτική για να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό.  
    
moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Τα στοιχήματα πληθαίνουν για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων
  

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News