Business & Finance Παρασκευή 25/03/2022, 19:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε θετικό έδαφος και η απόδοση του γερμανικού τριετούς για πρώτη φορά από το 2014

Ομόλογα: Σε θετικό έδαφος και η απόδοση του γερμανικού τριετούς για πρώτη φορά από το 2014

Σε υψηλά πολλών ετών εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με το κόστος δανεισμού στην τριετία να επιστρέφει σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2014, παρασυρόμενο σε άνοδο από το αντίστοιχο των αμερικανικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Μετά την αρχική πτώση, οι ομολογιακές αποδόσεις επέστρεψαν σε άνοδο καθώς το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βάσης, από τη στιγμή που BofA και Citi αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για τις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ στις επόμενες συνεδριάσεις. 

Παρότι οι κινήσεις ήταν μικρότερες στην Ευρωζώνη, η απόδοση στη γερμανική 10ετία ενισχύθηκε στο 0,581%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018, για να πάρει προς το τέλος της συνεδρίασης μία ανάσα στο 0,56%. 

Στην τριετία, η απόδοση επέστρεψε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2014, δοκμάζοντας το υψηλό του 0,025%, ενώ και στη διετία εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2015, στο -0,14%. 

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ξέφυγε στο 2,087%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020. 
 
Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 20 μονάδες βάσης, ενώ από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα έχει καταγράψει άνοδο 35 μονάδων βάσης, στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2009. Αναμένεται επίσης να παρουσιάσει και τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το 1994. 

Βασικός καταλύτης για την άνοδο αυτή υπήρξε η στροφή των κεντρικών τραπεζών προς πιο επιθετική νομισματική πολιτική για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε ακόμη πιο επιθετική νομισματική πολιτική, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, αναστάτωσε την αγορά κρατικών ομολόγων.

Ο βασικός δείκτης της Ευρωζώνης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες υποχώρησε σήμερα στο 2,18% από το 2,20% της Πέμπτης, χωρίς ωστόσο αυτό να αποσυμφορήσει την αγορά.  

  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Διαβάστε επίσης:

Διατηρεί το waiver για τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News