Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 17:59
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοδος 2,24% – Μια «ανάσα» από τη διαγραφή των απωλειών της περασμένης εβδομάδας 

Χρηματιστήριο: Άνοδος 2,24% – Μια «ανάσα» από τη διαγραφή των απωλειών της περασμένης εβδομάδας 

Αποφασισμένο να αναστρέψει την αρνητική εικόνα της περασμένης εβδομάδας έδειξε στην έναρξη της τρέχουσας το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση που κατά τη διάρκειά της όχι μόνο διέγραψε τις συνολικές απώλειες από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά βρέθηκε και υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής στις 18 Μαρτίου.

Εντέλει όμως ο Γενικός Δείκτης ανέκοψε ταχύτητα στη συνέχεια για να ολοκληρώσει τη σημερινή συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 2,24% στις 861, 98 μονάδες και να υπολείπεται πλέον μόλις 0,05% για να αφήσει επανέλθει σε ανοδική πορεία σε σχέση πάντα με την περασμένη εβδομάδα. Ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από το κλείσιμο την 1η Μαρτίου και τις 866,48 μονάδες, καθώς το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 864,95 μονάδες, ενώ το χαμηλό στις 847,97 μονάδες. 

Ο τζίρος κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα μια εβδομάδα νωρίτερα, διαμορφούμενος στα 87,1 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 23,1 εκατ. τεμάχια και τις περισσότερες συναλλαγές να αφορούν σε τραπεζικές μετοχές και στις μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας ΟΤΕ (+3,86/%) και ΔΕΗ (+1,25%). 

Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσε η μετοχή της Alpha Bank (+3,16%), στην πρώτη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς το χαρτοφυλάκιο Orbit με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίζουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 2,46% στις 2.086,95 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να πραγματοποιεί άλμα της τάξεως του 3,68%, ωστόσο να υπολείπεται του κλάδου των τηλεπικοινωνιών σήμερα ο οποίος ήταν εκείνος με την καλύτερη σημερινή εικόνα με κέρδη 3,87%, καθώς η στάθμιση της μετοχής της πολυτιμότερης εταιρείας του ελληνικού χρηματιστηρίου, του ΟΤΕ, διαμορφώνει ανάλογα και την πορεία του εν λόγω κλάδου.

Η εικόνα των μετοχών

Με τις μετοχές των τραπεζών να τραβούν σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον, η σημερινή συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα αποδοτική γι αυτές.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Alpha Bank +3,16% 1,0930 ευρώ  
  • Eurobank +3,70% 1,0375 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +4,97%% 3,2300 ευρώ  
  • Πειραιώς +2,49% 1,3990 ευρώ

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE Large Cap, αυτή της Βιοχάλκο ξεχώρισε πραγματοποιώντας άλμα 4,63%, ενώ στο +3,73% έκλεισε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή και στο +3,65% αυτή της Ελλάκτωρ. Άνω του /+3% και η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, εν αναμονή της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης είχε και «χαμένους σήμερα» με σχετικά ασήμαντες απώλειες και είναι η Quest και ο ΟΛΠ υποχωρώντας κατά 0,17% και 0,14% αντίστοιχα. 

Η εικόνα ανά τον κόσμο

Με τις τιμές του πετρελαίου να βυθίζονται κατά 6 δολάρια, οι επενδυτές έχουν αναθαρρέψει και έχουν επιστρέψει στις μετοχές στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Στις ΗΠΑ οι επενδυτές εμφανίζονται «μουδιασμένοι» από τη στιγμή που η καμπύλη των αποδόσεων μεταξύ των βραχυπρόθεσμων κρατικών τίτλων χρέους και των μακροπρόθεσμων πλησιάζει πολύ κοντά στην αναστροφή της, μια εξέλιξη που προμηνύει οικονομική ύφεση όπως έχει δείξει το παρελθόν. 

Από την άλλη οι εξελίξεις από το μέτωπο της Ουκρανίας παραμένουν στο επίκεντρο, με τη στάση της Ουάσιγκτον να σκληραίνει περισσότερο, τη Μόσχα όμως να δείχνει ότι αντέχει τον οικονομικό στραγγαλισμό.

Σήμερα εξάλλου Ρώσος βουλευτής, φέρεται να είπε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria, ότι στην περίπτωση που η Ευρώπη αρνηθεί να αγοράσει φυσικό αέριο σε ρούβλι, τότε το Κρεμλίνο θα διακόψει την παροχή των προμηθειών. 

Από την άλλη, οι συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο που έχουν προγραμματισθεί γι αύριο Τρίτη στην Τουρκία, έχουν ξεδιπλώσει ένα πέπλο αισιοδοξίας.

Παράλληλα, προβληματισμός έχει ανακύψει από τα lockdowns στη Σαγκάη, ένα ενδεχόμενο το οποίο για κάποιο λόγο στην αγορά πετρελαίου είχε αποκλεισθεί. Πλέον η μειωμένη κινητικότητα σε μια πόλη που όχι μόνο έχει πληθυσμό 25 εκατ. κατοίκων, αλλά αποτελεί τον χρηματοπιστωτικό κόμβο της Κίνας, θέτει σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με την προσφορά και τη δημιουργία πλεονασματικών αποθεμάτων, κάτι που είναι δεδομένο ότι θα τραβήξει προς τα πίσω τις τιμές του ορυκτού καυσίμου. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή Orbit

Πετρέλαιο: Βουτιά των τιμών μετά το lockdown στη Σαγκάη

Ρωσία: Απειλές για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News