Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 14:58
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Υψηλές πτήσεις και διαγραφή των απωλειών της περασμένης εβδομάδας

Χρηματιστήριο: Υψηλές πτήσεις και διαγραφή των απωλειών της περασμένης εβδομάδας

Με «άγριες διαθέσεις» κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών στην έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές έχουν επιλέξει να τοποθετηθούν στις μετοχές εν μέσω μιας γενικευμένης αισιοδοξίας στις αγορές από τον επικείμενο νέο γύρο συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. 

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 2,49% φθάνοντας στις 864,07 μονάδες, ένα ποσοστό το οποίο διαγράφει τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας και τον φέρνει μόλις δύο μονάδες χαμηλότερα από τις 866 μονάδες, επίπεδο με το οποίο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση την 1η Μαρτίου. Το υψηλό ημέρας έχει καταγραφεί στις 864,95 μονάδες, με το χαμηλό στις 847,97 μονάδες. 

Ο τζίρος πλησιάζει τα 49 εκατ. ευρώ, τον όγκο συναλλαγών στα 12,3 εκατ. τεμάχια, με τις μετοχές των τραπεζών και του ΟΤΕ να συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έχει ανέβει στις 2.094,94 μονάδες κερδίζοντας 2,85%, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι αυτός με την καλύτερη σημερινή εικόνα (4,10%), από τη στιγμή που οι μετοχές των τραπεζών κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα του FTSE Large Cap. 

Η μετοχή του ΟΤΕ με τα κέρδη της τάξεως του 3,23% έχει φέρει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων της σημερινής συνεδρίασης, ενώ σε υψηλές πτήσεις και αυτός των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η εικόνα των μετοχών

Οι επενδυτές σήμερα δείχνουν μια σαφή προτίμηση στις τραπεζικές μετοχές, όπως δείχνει άλλωστε ο όγκος στις συναλλαγές αλλά και η εικόνα τους η οποία έχει ως εξής:

  • Alpha Bank +3,73% 1,0990 ευρώ  
  • Eurobank +4,35% 1,0440 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +5,62%% 3,2500 ευρώ  
  • Πειραιώς +2,56% 1,4000 ευρώ

Στο +4,26% η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, στο +4,15% της ΕΥΔΑΠ. προσπαθεί να αγγίξει το +4% αυτή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της (Byte Computers και Briq Properties περιλαμβάνονται στο σημερινό «μενού». Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Aegean ξεπερνούν το +3%, ενώ μόνο οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Γεκ Τέρνα δεν έχουν ξεπεράσει το +1%.

Στο γενικευμένο αυτό κλίμα των αγορών από πλευράς επενδυτών, υπάρχουν και δύο μετοχές του FTSE Large Cap οι οποίες δεν εναρμονίζονται και είναι αυτές των Quest και ΟΛΠ καταγράφοντας απώλειες (2,05% και 0,24% αντίστοιχα), ενώ Σαράντης και Lamda κινούνται μεταξύ οριακών απωλειών και κερδών. 

Πετρέλαιο 

Με τις τιμές του πετρελαίου να βυθίζονται κατά 6 δολάρια, οι επενδυτές έχουν αναθαρρέψει και έχουν επιστρέψει στις μετοχές στις διεθνείς αγορές. 

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο έχουν ξεδιπλώσει ένα πέπλο αισιοδοξίας, κάτι που αποτυπώνεται στις χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο. 

Παράλληλα, προβληματισμός έχει ανακύψει από τα lockdowns στη Σαγκάη, ένα ενδεχόμενο το οποίο για κάποιο λόγο στην αγορά πετρελαίου είχε αποκλεισθεί. Πλέον η μειωμένη κινητικότητα σε μια πόλη που όχι μόνο έχει πληθυσμό 25 εκατ. κατοίκων, αλλά αποτελεί τον χρηματοπιστωτικό κόμβο της Κίνας, θέτει σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με την προσφορά και τη δημιουργία πλεονασματικών αποθεμάτων, κάτι που είναι δεδομένο ότι θα τραβήξει προς τα πίσω τις τιμές του ορυκτού καυσίμου. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Βουτιά των τιμών μετά το lockdown στη Σαγκάη

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News