Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 12:16
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Βουτιά των τιμών μετά το lockdown στη Σαγκάη

Πετρέλαιο: Βουτιά των τιμών μετά το lockdown στη Σαγκάη

Με βουτιά που έφθασε έως τα 5 δολάρια εισήλθαν στην καινούργια εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω ενός γενικευμένου προβληματισμού από τα νέα lockdowns που τέθηκαν σε εφαρμογή στην Κίνα και συγκεκριμένα στη Σανγκάη, το χρηματοπιστωτικό κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. 

Περί τις 11:50 ώρα Ελλάδος, η τιμή του μπρεντ καταγράφει απώλειες της τάξεως του 3,58% στα 116, 33 δολάρια, με την τιμή των συμβολαίων παράδοσης Απριλίου να έχει αγγίξει τα 113 δολάρια, την ίδια ώρα που η τιμή του αργού υποχωρεί κατά 4,38%, στα 109,48 δολάρια το βαρέλι. 

Οι τιμές του ορυκτού καυσίμου έρχονται από μια ιδιαίτερα αποδοτική εβδομάδα, καθώς συνολικά κατέγραψαν κέρδη της τάξεως του 11,8% το μπρεντ και 8,8% το αργό, τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη σε τρεις εβδομάδες.

Ο προβληματισμός από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο κυρώσεων στο πετρέλαιο της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τροφοδότησε το ράλι των τιμών την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, με τη Σαγκάη να ανακοινώσει νέα lockdowns σε δύο φάσεις (κλείνουν οι γέφυρες και τα τούνελ όπως και οι κεντρικές οδικές αρτηρίες σε πρώτη φάση), την αγορά πετρελαίου την περιέβαλε ένα κλίμα ανασφάλειας αναφορικά με τις προοπτικές της ζήτησης. Η Σαγκάη είναι μια πόλη με πληθυσμό 26 εκατ. κατοίκων και είναι το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Κίνας. 

«Τα locksdowns στη Σαγκάη πυροδότησαν ένα νέο sell-off από τους απογοητευμένους επενδυτές οι οποίοι ανέμεναν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποφευχθεί», τονίζει ο ανώτερος αναλυτής της Fujitomi Securities, Καζουχίκο Σαίτο.

Εντωμεταξύ στην αγορά, εξακολουθούν να κυοφορούνται οι ανησυχίες αναφορικά με το πετρέλαιο της Ρωσίας και το ενδεχόμενο οι σύμμαχοι των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε αυτό.

Οι αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι από 1 την ημέρα έως 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την παραγωγή της Ρωσίας μπορεί να εκλείψουν από την αγορά. 

Η Ρωσία πέρυσι κατά μέσο όρο εξήγαγε 4,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επίπεδο που την καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, πίσω μόνο από τη Σαουδική Αραβία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News