Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 22:36
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ράλι «ανακούφισης» μετά την «πρώτη ανάγνωση» της Fed

Wall Street: Ράλι «ανακούφισης» μετά την «πρώτη ανάγνωση» της Fed

Σε ράλι «ανακούφισης» επιδόθηκε η Wall Street, μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, σηματοδοτώντας έξι ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις για φέτος. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 518,76 μονάδες ή 1,55%, αφού αρχικά γύρισε προς στιγμή στο «κόκκινο» σε μία πρώτη αντίδραση μετά το ανακοινωθέν της Fed. Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 2,2%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 3,7%. 

Ενώ η απόφαση για την επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης είχε πλήρως προεξοφληθεί από την αγορά, ήταν η προοπτική που έδωσε η κεντρική τράπεζα ως προς την επιτοκιακή πολιτική της που έπληξε αρχικά τη Wall Street. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προέβλεψε ότι τα επιτόκιά της θα κλήσουν το έτος στο 1,9% έως τα τέλη του έτους, που σημαίνει ότι θα προχωρά σε επιτοκιακή αύξηση σε καθεμία από τις επόμενες συνεδριάσεις της. 

«Πρόκειται για μία άκρως επιθετική κίνηση. Θα ήθελα από την Fed να διατηρήσει κάποια ευελιξία. Ομως, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και από την άλλη πλευρά οι επιτοκιακές αυξήσεις δεν θα γίνουν μονομιάς αλλά σταδιακά και υπό αυτή την έννοια δεν αναμένεται να συμβεί κάτι άσχημο», ανέφερε ο Ντέιβιντ Κέλι, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Asset Management. 

Μετά την αρχική πτώση, οι μετοχές ανέκαμψαν προς το τέλος της συνεδρίασης, καθώς ορισμένοι επενδυτές είδαν στην επιθετική κίνηση της Fed μία προσπάθεια να βοηθήσει την οικονομία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τιθασσεύοντας τον πληθωρισμό. 

«Μην ξεχνάμε ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής σημαίνει ότι η Fed θεωρεί πως η οικονομία βρίσκεται σε σταθερό έδαφος, κάτι που τελικά είναι θετικό στο τέλος της ημέρας», σημειώνει από την πλευρά το ο Μάικ Λοιγουνγκάρτ της E-Trade. 

Από τους ευνοημένους ήταν οι μετοχές των τραπεζών, ειδικά καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019 μετά την απόφαση της Fed. Η μετοχή της JPMorgan ενισχύθηκε 4,4%, ενώ της Bank of America κατά 3,1%. 

Νωρίτερα, οι μετοχές κινούνταν ανοδικά στην προοπτική διπλωματικής επίλυσης της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι μία συμφωνία ειρήνευσης αρχίζει να «ακούγεται τώρα πιο ρεαλιστική», ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι υπάρχουν «κάποιες ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας».

Από τις υπόλοιπες μετοχές, η Micron Technology συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών με την καλύτερη επίδοση στο δείκτη S&P 500 με κέρδη άνω του 8,9%. Επίσης, η μετοχή της Starbucks ενισχύθηκε 5,1% μετά την επενδυτική της αναβάθμιση από τη JPMorgan, ενώ η Boeing κατέγραψε κέρδη 5%.

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News