Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 22:30
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ξανά σε ράλι με ώθηση από τεχνολογία – Άλμα 2,9% για το Nasdaq

Wall Street: Ξανά σε ράλι με ώθηση από τεχνολογία – Άλμα 2,9% για το Nasdaq

Σε ράλι επιδόθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι αμερικανικές μετοχές στη Wall Street, με τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ημερών, καθώς οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν την καθοδική πορεία και η μικρότερη του αναμενομένου αύξηση των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Φεβουάριο συνέβαλαν εν μέρει στην απομάκρυνση των ανησυχιών. 

Οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, καθώς και στην Κίνα όπου τα νέα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος στην αλυσίδα τροφοδοσίας στον χώρο της τεχνολογίας. Οι επενδυτές αναμένουν βεβαίως εναγωνίως και τη συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη, οπότε αναμένεται επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης, η πρώτη από το 2018. 

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,1%, παρότι εξακολουθεί να απέχει 11,5% από το ιστορικό υψηλό του. Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 599,10 μονάδων ή 1,8%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 2,9%. 

«Επειδή η αγορά είναι τόσο εξασθενημένη και δεν μπορεί να πείσει κανέναν αλλά και επειδή υπάρχει τόσο έντονη μεταβλητότητα, κανένας δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο τέλος. Αυτό που έκανε την αγορά να επιδοθεί σήμερα σε ράλι είναι προφανώς η κόπωση από την πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων. Συνεπώς, πιστεύω ότι θα αποτελέσει ένα σύντομο διάλειμμα», αναφέρει ο Σαμ Στόβαλ, στρατηγικός αναλυτής της CFRA. 

Καταλύτες για το σημερινό ράλι είναι η πτώση των τιμών πετρελαίου και η μικρότερη του αναμενομένου αύξηση των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, αναφέρει ο ίδιος αναλυτής. Η τιμή brent υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, αφού εκτοξεύθηκε στα 139 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, προσφέροντας μία προσωρινή «ανάσα».

«Η αγορά αναμένει επτά επιτοκιακές αυξήσεις για φέτοςε. Λαμβάνοντας υπόψη το sell off στις αγορές εμπορευμάτων, υπάρχει μικρότερος φόβος για τον πληθωρισμό και όταν επικρατεί μία τέτοια κατάσταση οι επενδυτές στρέφονται ξανά προς τις μετοχές ανάπτυξης», αναφέρει ο Τζούλιαν Εμανουελ της Evercore ISI. 

Οι μετοχές τεχνολογίας ήταν αυτές που καθοδήγησαν το ράλι μετά τις πρόσφατες απώλειες. Η μετοχή της Microsoft και της Netflix ενισχύθηκαν 3,8% έκαστη, αφού αναλυτές της Wall Street επανέλαβαν τις θέσεις τους οverweight. Η μετοχή της Oracle ενισχύθηκε 4,5%, ενώ από τον κλάδο ημιαγωγών, αυτή της Nvidia ενισχύθηκε 7,7% και της Advanced Micro Devices 6,9%. 

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των Disney και McDonald’s κατά 4% και 2,8%. Η Peloton «είδε» επίσης τη μετοχή της να ενισχύεται 11,9% από τη στιγμή που αναλυτές ανέφεραν ότι οι πρόσφατες απώλειες καθιστούν την εταιρεία ελκυστικό στόχο αγοράς από τους επενδυτές. 

Από κοντά και οι μετοχές του αεροπορικού κλάδου με τις τις United, American και Delta να ενισχύονται εκάστη κατά 7%. 

Η πτώση των τιμών πετρελαίου ήταν φυσικό να ασκήσει πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Chevron και Exxon υποχώρησαν περίπου 5%, ενώ το μετοχικό Energy Select Sector SPDR Fund απώλεσε 3,7% της αξίας του, στην τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση και στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από πέρυσι το Νοέμβριο. 

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση 0,3% για τον STOXX 600 – Πιέσεις από τα εμπορεύματα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News