Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 22:40
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Απώλειες 2% για το Nasdaq – Mε το βλέμμα σε Ουκρανία και Fed

Wall Street: Απώλειες 2% για το Nasdaq – Mε το βλέμμα σε Ουκρανία και Fed

Με πτώση έκλεισε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν βουτιά και οι συναλλασσόμενοι παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας. Επιπλέον, οι επενδυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη την επιτοκιακή αύξηση από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση της Τετάρτης. 

Ο Νasdaq έκλεισε με μεγάλες απώλειες 2,04%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,75%. Και οι δύο δείκτες σημειώνουν πτώση για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ. Την ίδια στιγμή, ο Dow Jones έκλεισε σε στάσιμα επίπεδα, παρότι στα υψηλά της συνεδρίασης κατέγραφε άνοδο 450 μονάδες βάσης. 

«Το επενδυτικό κλίμα είναι αρνητικό. Οι επενδυτές ωστόσο εμφανίζονται απρόθυμοι για ρευστοποιήσεις όλων των θέσεών τους, επειδή ευελπιστούν ότι θα ακολουθήσει μεγάλο ράλι», σημειώνει ο Τομ Μάρτιν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Globalt Investments.

Οι μετοχές υποχώρησαν από τη στιγμή που εντάθηκαν οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο, παρότι οι δύο πλευρές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με σκοπό την εξεύρεση διπλωματικής οδού. Εν τω μεταξύ, οι οικονομικές επιπτώσεις από την επιβολή κυρώσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο των επενδυτών τις επόμενες ημέρες, καθώς η Ρωσία θα κληθεί να αποπληρώσει κρατικά ομόλογα που λήγουν. 

Ο τεχνολογικός κλάδος δέχθηκε και πάλι έντονες πιέσεις, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις εκτινάχθηκαν σε νέα ύψη, με αυτή του αμερικανικού 10ετούς να διαπερνά και πάλι το φράγμα του 2%. Η μετοχή της Apple υποχώρησε 2,6%, καθοδηγώντας την πτώση στον κλάδο τεχνολογίας από τη στιγμή που η νέα έξαρση Covid-19 στην Κίνα προκαλεί ανησυχίες για επιβολή περιοριστικών μέτρων, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την αλυσίδα τροφοδοσίας. Η μετοχή της Intel και της Salesforce υποχώρησαν 3,1% και 2,4% αντίστοιχα. 

H μετοχή της Qualcomm, από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση στον S&P 500, απώλεσε 7,2% της αξίας της, ενώ σε πτώση βρέθηκαν και οι μετοχές των κατασκευαστών τσιπ, όπως της Marvell με πτώση 4,5% και της Νvidia με 3,4%. 

Στο «κόκκινο» και οι μετοχές του κλάδου ενέργειας καθώς οι τιμές πετρελαίου έκαναν διόρθωση. Η μετοχή της Devon Energy υποχώρησε 10% και της Coterra Energy 9,8%. Το μετοχικό Energy Select Sector SPDR Fund υποχώρησε 3%. 

Shares of energy companies fell with oil prices. Devon Energy dropped 10.1% and Coterra Energy fell 9.75%. The Energy Select Sector SPDR Fund was lower by 2.99%.

«Οι τελευταίες διακυμάνσεις των τιμών εμπορευμάτων ήταν ακραίες και εάν αυτό συνεχιστεί για μεγάλη χρονική διάρκεια, τότε η οικονομική ζημιά θα είναι σημαντική. Ωστόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ύφεση θα αποφευχθεί και ότι οι μετοχές δεν θα υποχωρήσουν από τα σημερινά επίπεδα», σημειώνουν αναλυτές της JPMorgan. 

Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Fed, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη. Αυτό που θα παρακολουθήσουν οι επενδυτές είναι οι νέες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την οικονομία και η καθοδήγηση που θα δώσει ως προς τις περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη αβεβαιότητα από τη γεωπολιτική ένταση. 

«Προς το παρόν, η Fed αναμένεται να είναι επιφυλακτική όσον αφορά στην επιτοκιακή πολιτική για το 2022, λαμβάνοντας υπόψη τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το γεωπολιτικό καθιστά πολύ πιο δύσκολο το ήδη περίπλοκο έργο της Φέντεραλ Ριζέρβ», σημειώνει ο Λίντσι Μπελ, στρατηγικός αναλυτής της Ally. 

 

 

moneyreview.gr

 

 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News