Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 20:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός έφεραν κέρδη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός έφεραν κέρδη

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην αρχή της εβδομάδας, εν μέσω ελπίδων για εύρεση διπλωματικής οδού για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τις μετοχές της Volkswagen να ξεχωρίζουν με σημαντική άνοδο, στον απόηχο του διπλασιασμού των λειτουργικών κερδών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,2%, συνεχίζοντας τα κέρδη της Παρασκευής, οπότε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε θετική τροπή στις συζητήσεις με την Ουκρανία.

Ο κλάδος αυτοκινήτου παρουσίασε άνοδο 3,3%, με τη μετοχή της VW να ενισχύεται 4,4%, καθώς οι υψηλότερες τιμές συνέβαλαν σε αύξηση των λειτουργικών κερδών.

Ωστόσο, οι μεταλλευτικοί όμιλοι με έκθεση στην Κίνα, που μέχρι πρόσφατα κατέγραψαν υψηλές επιδόσεις, υποχώρησαν 2,6%, καθώς η αύξηση των λοιμώξεων από κορωνοϊό στην κορυφαία καταναλώτρια μετάλλων του πλανήτη έχει πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές της. 

Επίσης, οι μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών, όπως LVMH και Richemont, που εξαρτώνται τα μέγιστα από την κινεζική αγορά για ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους, υποχώρησαν.  

Στους χαμένους της σημερινής συνεδρίασης συγκαταλέγεται και ο κλάδος ενέργειας, καθώς οι ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες ειρήνευσης οδηγήσαν σε πτώση τις τιμές πετρελαίου. 

Οι επενδυτές περιμένουν εναγωνίως και τις αποφάσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία ολοκληρώνει την Τετάρτη τη διήμερη συνεδρίασή της, καθώς και της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς και οι δύο κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκιά τους. 

Η προοπτική αυτή στήριξε τις τράπεζες, οι οποίες ενισχύθηκαν 3,2%, συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης από τα χαμηλά έτους που άγγιξαν την προηγούμενη εβδομάδα. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η Telecom Italia ενισχύθηκε 5% αφότου ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει επίσημες διαπραγματεύσεις με την KKR προκειμένου να αξιολογήσει μία πιθανή προσφορά ύψους 10,8 δισ.ευρώ του αμερικανικού fund για την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας. 
    

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News