Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 21:15
ΑΓΟΡΕΣ

Κίνα: Η «βουτιά» των μετοχών εξανέμισε 52 δισ.δολάρια από τους δισεκατομμυριούχους της

Κίνα: Η «βουτιά» των μετοχών εξανέμισε 52 δισ.δολάρια από τους δισεκατομμυριούχους της

Ο Ζονγκ Σανσάν, γνωστός ως ο «βασιλιάς» του εμφιαλωμένου νερού της Κίνας, «είδε» την περιουσία του να υποχωρεί κατά 5 δισ.δολάρια, ενώ ο Πόνι Μα της Tencent Holding έχασε 3,3 δισ.δολάρια, σύμφωνα με το δείκτη του Bloomberg με τους Δισεκατομμυριούχους. 

Οι μετοχές της Nongfu Spring του Ζόνγκ βούλιαξαν 10% στο Χονγκ Κονγκ, στη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια 18 μηνών, παρότι εξακολουθεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας με περιουσία 60,3 δισ.δολαρίων. Η μετοχή της Tencent σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011 μετά από δημοσίευμα ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο ρεκόρ επειδή παραβίασε κανονισμούς για ξέπλυμα χρήματος. Ο Πόνι Μα, κάποτε ο πλουσιότερος μεγιστάνας της Κίνας, τώρα βρίσκεται στην τρίτη θέση με περιουσία ύψους 35,2 δισ.δολαρίων. 

Η πτώση των κινεζικών μετοχών επιταχύνθηκε σήμερα Δευτέρα, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι η Ρωσία ζήτησε από το Πεκίνο να βοηθήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, είδηση που προκάλεσε ανησυχίες για πιθανά μέτρα κατά κινεζικών επιχειρήσεων, πιθανόν και κυρώσεων. Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises που παρακολουθεί μετοχές οι οποίες διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το Νοέμβριο του 2018, ενώ ο Hang Seng για τον τεχνολογικό κλάδο βυθίστηκε 11% στη μεγαλύτερη πτώση μέχρι σήμερα. 

Μάλιστα, ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Kyiv Independent», Oleksiy Sorokin, απέδωσε τη μεγάλη πτώση των κινεζικών μετοχών στους φόβους ότι η Κίνα μπορει να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ρωσία. 

Η πτώση αυτή κόστισε στους 78 Κινέζους δισεκατομμυριούχους που βρίσκονται στη λίστα με τους 50 πλουσιότερους του πλανήτη περί τα 52,1 δισ. δολάρια σε ημερήσιες απώλειες. 

 

Η μετοχή της Tencent υποχώρησε 10% στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020. Η εφημερίδα WSJ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακάλυψε πως η WeChat Pay επέτρεπε τη μεταβίβαση κεφαλαίων για παράνομες δραστηριότητες. 

Ο Τζακ Μα, που ήταν ο πλουσιότερος στην Κίνα πριν υποσκελιστεί από τον Πόνι Μα, βρίσκεται τώρα στην τέταρτη θέση με περιουσιακά στοιχεία 34,3 δισ.δολαρίων. Η περιουσία του ξεπέρασε τα 60 δισ.δολάρια στα τέλη του 2020, προτού το Πεκίνο προβεί στα μέτρα καταστολής κατά των μεγάλων τεχνολογικών. 

Αντίστοιχα, η μετοχή της Didi Global σημείωσαν πτώση ρεκόρ 44%, καθώς ο γίγαντας υπηρεσιών διαμοιρασμού ανέστειλε τις προετοιμασίες για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ο ιδρυτής της Τσενγκ Γουέι έχασε τον τίτλο του δισεκατομμυριούχου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News