Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 16:59
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: «Σύμπλευση» με το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές 

Wall Street: «Σύμπλευση» με το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές 

Άνοδο καταγράφουν στο αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Streer, στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα. Το αμερικανικό χρηματιστήριο «συμπλέει» με χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, τα οποία η έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας τα έχει «περιτυλίξει» με μια θετική αύρα. 

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά σχεδόν 350 μονάδες με το ποσοστό ανόδου του στο 1,06%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη περί του 0,65%, με τον Nasdaq κινείται οριακά άνω του μηδενός. 

Σήμερα Δευτέρα ξεκίνησε ένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων χωρών στην πολεμική σύρραξη στην Ανατολική Ευρώπη, διαπραγματεύσεις οι οποίες διακόπηκαν και θα συνεχιστούν αύριο Τρίτη, όπως δήλωσε στο Twitter ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μικαίλο Ποντόλιακ.

«Κηρύχθηκε παύση τεχνικής φύσεως στις συνομιλίες μέχρι αύριο. Για πρόσθετη εργασία στις αρμόδιες υποομάδες και διευκρίνιση επιμέρους ορισμών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως θετικό γεγονός, δημιουργώντας μια ελπίδα ότι αυτή τη φορά ίσως οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε κάποια συναίνεση.

Με αυτή την διάθεση οι επενδυτές σήμερα τοποθετούνται στις μετοχές, με τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο να καταγράφουν κέρδη. 

Εξαίρεση αυτά σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ κι αυτό διότι η νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, έχει πυροδοτήσει ένα κύμα ανησυχίας για το ενδεχόμενο το Πεκίνο να επιβάλει νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία πέραν ότι είναι αυστηρά η εφαρμογή τους είναι κάθετη. 

Για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το μομέντουμ τον τελευταίο διάστημα μόνο θετικό δεν είναι. Ο Dow Jones καταγράφει απώλειες για πέντε διαδοχικές εβδομάδες, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq κινούνται πτωτικά στις τέσσερις από τις πέντε αυτές εβδομάδες. 

Η εβδομάδα αυτή είναι εξεχόντως σημαντική για τις ΗΠΑ, καθώς αύριο αρχίζει η διήμερη συνεδρίαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Οι χρηματαγορές και οι αναλυτές αναμένουν ότι η Fed αύριο θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, μια κίνηση που θα είναι η πρώτη για την αμερικανική κεντρική τράπεζα από το 2018. 

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι αυτός που ξεχωρίζει μεταξύ των 11 σημαντικότερων του S&P 500 με άνοδο περί του 2%, καθώς οι τράπεζες και τα κέρδη τους ευνοούνται όταν τα επιτόκια αυξάνονται ή βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. 

Υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος, η Fed έχει το βασικό της επιτόκιο διαμορφούμενο στη ζώνη του 0% – 0,25%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News