Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 17:59
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Απώλειες 0,59% αν και «φλέρταρε» με το θετικό πρόσημο 

Χρηματιστήριο: Απώλειες 0,59% αν και «φλέρταρε» με το θετικό πρόσημο 

Μια συνεδρίαση που χαρακτηρίσθηκε από έντονη μεταβλητότητα ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο αρχικό στάδιο της οποίας καταγράφηκαν απώλειες έως και 1,84%, για να μαζέψουν στη συνέχεια και τον Γενικό Δείκτη να φθάνει οριακά άνω του μηδενός ωστόσο δεν κατάφερε παρά στιγμιαία να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο. 

Απεναντίας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση διαγράφοντας 0,59% και κλείνοντας στις 825,16 μονάδες, χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. 

Το χαμηλό ημέρας καταγράφηκε αρκετά χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 814,77 μονάδες με το υψηλό στις 831,94 μονάδες υψηλότερα από τις 830,02 της προηγούμενης συνεδρίασης. 

Ο τζίρος και σήμερα πολύ περιορισμένος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα καθώς μετά βίας ξεπέρασε τα 66 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 26,6 εκατ. τεμάχια και την πλειονότητα εξ αυτών να αφορούν συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με τις περισσότερες μετοχές του σε αρνητικό έδαφος απώλεσε 0,87% και απομακρύνθηκε από τις 2.000 μονάδες στις 1.976,51 μονάδες, ενώ ηπιότερες ήταν οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη (0,23%).

Η σημερινή εικόνα των μετοχών 

Η μετοχή που έκλεψε την παράσταση σήμερα στη Λεωφόρο Αθηνών ήταν αυτή της Βιοχάλκο καθώς πραγματοποίησε άλμα της τάξεως του 6,11%. 

Κατά τα άλλα στα υψηλά επίπεδα του ταμπλό κινήθηκαν οι μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη 3,91% ξεχώρισε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. 

Σε ανοδική τροχιά και στο +5,76% έκλεισε η μετοχή της Ελβαλχαλκόρ, εν αναμονή των εταιρικών της αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματά της ανακοίνωσε και η Τράπεζα Πειραιώς, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις Eurobank και Alpha Bank, ενώ αύριο ανακοινώνει τα αποτελέσματά της η Εθνική Τράπεζα και κλείνει έτσι ο κύκλος των ανακοινώσεων των συστημικών τραπεζών.  

Ειδικότερα η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό των κερδών προ φόρων σε επαναλαμβανόμενη βάση, ενώ όπως και οι Eurobank και Alpha Bank μείωσε κατά πολύ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από το 45% στο 12,5% με τον στόχο για μείωσή του ακόμη περισσότερο στο 8% έως το τέλος του 2022 όπως αναφέρει η τράπεζα. Η αναμονή των αποτελεσμάτων ευνόησε τη μετοχή της Πειραιώς ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με κέρδη της τάξεως του 1,88%. 

Η εικόνα των τραπεζικών μετοχών σήμερα έχει ως εξής:

  • Alpha Bank -0,77% 1,0320 ευρώ 
  • Eurobank -0,50% 0,9134 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -0,28% 2.8410 ευρώ   
  • Πειραιώς +1,88% 1,3040 ευρώ

Πέραν των προαναφερθεισών μετοχών ανοδικά από τον FTSE 25 κινήθηκαν οι μετοχές των ΟΛΠ (2,68%), ΓΕΚ Τέρνα (1,90%), ΕΥΔΑΠ (1,20%), ΕΛΠΕ (0,30%).

Στον αντίποδα πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των ΟΤΕ (-3,35%), Jumbo (-2,38%), ΟΠΑΠ (-1,80%), Mytilineos (-1,54%), MIG (-1,40%) και ΔΕΗ (1,33%).

Ενεργειακή κρίση

Σε καταρχήν συμφωνία με την Σαουδική Αραβία προχώρησαν τα ΕΛΠΕ για την προμηθεια επιπλέον πετρελαίου, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters.

«Υπηρξε καταρχήν συμφωνία για αύξηση των ποσοτήτων του αργού που αγοράζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια από την Σαουδική Αραβία, ώστε να διασφαλίσουν περαιτέρω τον ομαλό εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με καύσιμα», τόνισε στο Reuters πηγή προσκείμενη στο ζήτημα.

Σημειώνεται ότι το 2021 το 8% των προμηθειών των ΕΛΠΕ σε αργό προερχόταν από την Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για τον όγδοο μεγαλύτερο προμηθευτή της μετά το Καζακστάν, το Ιράκ, την Ρωσία και την Αίγυπτο.

Τα ΕΛΠΕ προμηθεύτηκαν πέρυσι περίπου 2,5 εκατ. τόνους ρωσικού πετρελαίου. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με το 18% των συνολικών προμηθειών της σε αργό. Ωστόσο η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι έχει την δυνατότητα να αντικαταστήσει την ποσότητα αυτή από την Μέση Ανατολή, στη περίπτωση που χρειαστεί.

Κεντρικές τράπεζες

Σήμερα αρχίζει η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι αναλυτές και οι χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει ότι θα βάλει τέλος στην εποχή του φθηνού χρήματος, αυξάνοντας τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2018, κατά 25 μονάδες βάσης από το εύρος του 0%-0,25%. 

Με τον πληθωρισμό να κινείται με υψηλότατους ρυθμούς οι κεντρικές τράπεζες είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, προκειμένου να χαληναγωγήσουν τις τιμές καταναλωτή. 

Το αρνητικό κλίμα επέστρεψε σήμερα στις διεθνείς αγορές, καθώς πέραν από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία νέος προβληματισμός έχει αναζωπυρωθεί από το μέτωπο της πανδημίας μετά τα νέα lockdowns στην Κίνα, καθώς καταγράφεται εκ νέου έξαρση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Πειραιώς: Υπερδιπλάσια τα κέρδη προ φόρων το 2021

Alpha Bank: Προσαρμοσμένα κέρδη 330 εκατ. ευρώ το 2021 – Σημαντική βελτίωση στον δείκτη NPEs

Eurobank: Καθαρά κέρδη 424 εκατ. ευρώ το 2021 – Στο 6,8% ο δείκτης NPEs

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News