Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 14:50
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ανακοπή ταχύτητας μετά τον αρχικό ενθουσιασμό με άνοδο 1,05%

Χρηματιστήριο: Ανακοπή ταχύτητας μετά τον αρχικό ενθουσιασμό με άνοδο 1,05%

Κατέβασε ταχύτητα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη γεμάτη υποσχέσεις έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, όταν και έφθασε μια ανάσα από τις 850 μονάδες. 

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 1,05% στις 836,66 μονάδες, έχοντας παραδώσει σχεδόν το ήμισυ των κερδών που σημείωνε νωρίτερα, κέρδη που τον έφεραν πολύ κοντά στις 850 μονάδες, καθώς το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 849,79 μονάδες, με το χαμηλό στις 832,34 μονάδες.

Χαρακτηριστικό της μεταστροφή του κλίματος είναι το γεγονός ότι ο ΓΔ μετά τα υψηλά ημέρας, έφθασε έως τις 834 μονάδες, πλησίον του χαμηλότερου επιπέδου που έχει σημειωθεί στη σημερινή συνεδρίαση. 

Ο τζίρος έχει αγγίξει τα 39,5 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 19,6 εκατ. τεμάχια και την πλειοψηφία εξ αυτών να αφορούν συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές.  

Προσγείωση από τις υψηλές πτήσεις νωρίτερα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ο οποίος πλέον βρίσκεται στο +1%, κρατάει εντούτοις όμως τις 2.000 μονάδες. Mεγάλο μέρος των κερδών του έχει απωλέσει και ο δείκτης των τραπεζών, καθώς ενισχύεται κατά 2,77% και βρίσκεται στις 576,75 μονάδες, όταν νωρίτερα είχε προσεγγίσει τις 600 μονάδες. 

Οι μετοχές των τραπεζών πέραν της Eurobank, είναι μεταξύ εκείνων με τα περισσότερα κέρδη και συγκεκριμένα:

  • Alpha Bank 2,38% 1,0545 ευρώ 
  • Eurobank 0,94% 0,9200 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 3,40% 2,8300 ευρώ   
  • Πειραιώς 2,75% 1,3100 ευρώ

Από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν επίσης αυτές των MIG (3,30%), Βιοχάλκο (2,60%), Coca Cola (1,81%). 

Ενώ στο αρχικό στάδιο η μοναδική μετοχή του FTSE 25 που βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος, πλέον έχει τη «συντροφιά» των μετοχών των ΔΕΗ, Mytilineos, και ΟΠΑΠ που είναι και η μοναδική που χάνει περισσότερο από 1% (1,21%).

Η εβδομάδα αυτή όπως και οι επόμενες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς οι ελληνικές εισηγμένες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους, αρχής γενομένης από σήμερα που Alpha Bank και ΟΛΠ κάνουν τις πρώτες δημοσιεύσεις ενώ αύριο Premia, Cenergy και Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσουν επίσης τις επιδόσεις του 2021. Ενδιαφέρον θα έχουν πάντως όσα θα πει σήμερα στους αναλυτές η διοίκηση της Alpha Bank, με το μόνο βέβαιο να είναι ότι οι επιχειρηματίες επιζητούν το τέλος του πολέμου, ώστε να απομακρυνθεί, κυρίως, το αρνητικό ψυχολογικό κλίμα που απλώνεται στην οικονομία. Και βέβαια να υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες, όπως ανέφερε (πιο πολύ με ευχή μοιάζει), την Παρασκευή ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμάται ότι δεν θα κρατήσουν επί μακρόν. Όπως είπε, ο πόλεμος μας οδήγησε, απλώς, στο να τραβήξουμε λίγο το πόδι από το γκάζι. «Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Και όπως συνέβη στην πανδημία απαιτείται ευρωπαϊκή λύση».

Την ίδια ώρα, ένας κύκλος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, επιβεβαίωσε την Κυριακή το βράδυ ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να συνοψίσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα» των συνομιλιών, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το success story των εισηγμένων του 2021 και το boom των ελληνικών μαρμάρων

HSBC: Συμφωνία για πώληση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα στην Παγκρήτια Τράπεζα

Ουκρανία: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News