Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 13:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Σε ρυθμό του νέου γύρου συνομιλιών για την Ουκρανία τα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Σε ρυθμό του νέου γύρου συνομιλιών για την Ουκρανία τα χρηματιστήρια 

Τα κέρδη από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής επεκτείνουν οι μετοχές και τα χρηματιστήρια σήμερα Δευτέρα, καθώς είναι έκδηλη η ελπίδα για αποκλιμάκωση της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία που έχει περιβάλει τις αγορές, ενόψει του νέου κύκλου συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,68%, με το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να ενισχύεται κατά 1,80% και αυτό του Μιλάνου κατά 1,35%, με αυτό του Παρισιού να καταγράφει κέρδη περί του 0,85% ενώ του Λονδίνου καταβάλλει προσπάθειες να διατηρηθεί άνω του μηδενός.

Από τους κυριότερους κλάδους, δύο μόνο είναι οι «χαμένοι» της σημερινής συνεδρίασης και αυτοί δεν είναι άλλοι από των πρώτων υλών και της ενέργειας, υποχωρώντας κατά 2,44% και 1,27% αντίστοιχα. Οι δύο προαναφερόμενοι κλάδοι δέχονται πιέσεις από τη στιγμή που οι τιμές των βασικών μετάλλων όπως και του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν πάρει σήμερα την κατιούσα. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος που ξεχωρίζει στη σημερινή συνεδρίαση είναι της αυτοκινητοβιομηχανίας με άλμα περί του 3,50%, σημαντικά κέρδη της τάξεως του 2,44% παρουσιάζει ο κλάδος των τραπεζών, ενώ οριακά άνω του +2% βρίσκεται ο κλάδος των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών. 

Στην Ευρώπη μπορεί η τάση που επικρατεί να είναι ανοδική, ωστόσο στην Ασία όπου προηγούνται χρονικά τα χρηματιστήρια εξαιτίας της διαφοράς της ώρας, σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ καταγράφηκαν ισχυρές απώλειες 2,60% και 3,08% αντίστοιχα, μετά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα. 

Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, επιβεβαίωσε την Κυριακή το βράδυ ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να συνοψίσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα» των συνομιλιών, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού επιστρέφει: Σε lockdown η κινεζική Silicon Valley

Ουκρανία: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News