Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 16:36
ΑΓΟΡΕΣ

BofA: Τα επενδυτικά μαθήματα του 2020 για το 2021

BofA: Τα επενδυτικά μαθήματα του 2020 για το 2021

Οι αγορές είναι πιο εύθραυστες από ποτέ, τα ομόλογα δεν προσφέρουν πια και τόσο καλή αντιστάθμιση κινδύνου και ο πληθωρισμός είναι πάντα ένας κίνδυνος, είναι μερικά από τα μαθήματα του 2020, τα οποία η Bank of America τονίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να θυμούνται και το 2021.

1.       Οι αγορές είναι πιο εύθραυστες από ποτέ και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς ο κορωνοϊός θα περνά.

Παρότι πολλοί επενδυτές εστιάζουν στην ανάκαμψη από την πανδημία, η αλήθεια είναι ότι ο κορωνοϊός ενέτεινε την εξάρτηση των αγορών από τις δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, ενώ η συναλλακτική ρευστότητα συνεχίζει να επιδεινώνεται. Με τις κεντρικές τράπεζες να κρατούν ανοικτές τις στρόφιγγες του χρήματος και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα να έρχονται, καθώς το εμβόλιο θα βοηθήσει την οικονομία να αναρρώσει, ο κίνδυνος μιας ακόμα μεγαλύτερης φούσκας  που θα οδηγήσει σε σοκ είναι πραγματικός για το 2021, σύμφωνα με την Bank of America.

2.       Το rotation είναι παντού, αλλά τα ρίσκα είναι πραγματικά.

Το λεγόμενο rotation trade, δηλαδή η στροφή των χαρτοφυλακίων από τις μετοχές ανάπτυξης στις μετοχές αξίας, από τις ανεπτυγμένες αγορές στις αναδυόμενες και από τη Wall Street στην Ευρώπη, έχει γίνει διάσημο. Όμως, χρειάζεται προσοχή στο timing. 

3.       Οι αγορές με τη μεγαλύτερη ρευστότητα είναι οι πιο ευάλωτες.

Η Bank of America συστήνει στους επενδυτές να κοιτάξουν στα χρηματιστήρια της Ασίας και των αναδυόμενων αγορών, όπου ο επενδυτικός «συνωστισμός» είναι μικρότερος.

4.       Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι φθηνές, τα ευρωπαϊκά μερίσματα είναι ακόμα καλύτερα.

Ο οίκος διαπιστώνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι ιδιαιτέρως φθηνές, ειδικά σε σχέση με τις αμερικανικές, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι από τις φθηνότερες επενδύσεις παγκοσμίως. Όμως, τα ευρωπαϊκά μερίσματα είναι ακόμα πιο ελκυστικά, σημειώνει.

5.       Τα σοκ μπορούν να προβλεφθούν.

Ο κόσμος πιστεύει ότι τα σοκ και τα κραχ είναι γενικά απρόβλεπτα, όμως η BofA διαπιστώνει ότι κάποιες ενδείξεις οδηγούν συχνά σε τέτοια σοκ: η μετακύλιση του ισχυρού momentum, η αύξηση των διακυμάνσεων από χαμηλά επίπεδα, η αύξηση του πόσο ευάλωτη είναι μία αγορά, η απότομη ασυμμετρία στα options και η μείωση του βάθους της αγοράς.

6.       Η ικανότητα των ομολόγων να αντισταθμίσουν τους επενδυτικούς κινδύνους μειώνεται.

Τα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια (60% μετοχές – 40% ομόλογα) υπέστησαν το μεγαλύτερο σοκ των τελευταίων 55 ετών το Μάρτιο του 2020. Οι επενδυτές πρέπει να βρουν πιο έξυπνους τρόπους να προστατευτούν πριν από το επόμενο σοκ, λέει η BofA.

7.       Οι αγορές δεν πιστεύουν ότι τα μέτρα στήριξης των οικονομιών μπορούν να ενισχύσουν τον πληθωρισμό, όμως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αγνοούν το σχετικό κίνδυνο.

8.       Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ρίξει κατακόρυφα το ρίσκο στα κρατικά και εταιρικά ομόλογα και το συνάλλαγμα, αλλά όχι στις μετοχές. Αυτό το «κενό» είναι μία ευκαιρία που δεν θα κρατήσει για πολύ, λέει η Bank of America.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News