Business & Finance Παρασκευή 18/02/2022, 20:39
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε σκηνικό γεωπολιτικής έντασης με απώλειες 1,9% στην εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε σκηνικό γεωπολιτικής έντασης με απώλειες 1,9% στην εβδομάδα

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τον κλάδο ταξιδίων και τραπεζών να καθοδηγεί τις απώλειες, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.  

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε στη συνεδρίαση 0,8% και 1,9% στην εβδομάδα, με τις τράπεζες και τις εταιρείες από τον χώρο ταξιδίων να καταγράφουν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες.

Η είδηση ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του βελτίωσε κάπως το κλίμα δημιουργώντας ελπίδες για διπλωματική επίλυση της κρίσης, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες. 

Οι μετοχές των τραπεζών δέχθηκαν πιέσεις από την αρχή της εβδομάδας, καθώς αποκλιμακώθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις όταν οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλές καταφύγια στα κρατικά ομόλογα εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης Ρωσίας – Ουκρανίας. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 1,47%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,25%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,32%, ενώ στην εβδομάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του στους τελευταίους τρεις μήνες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,61%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε σε ποσοστό 0,94%.

Στις επιμέρους μετοχές, η φινλανδική φαρμακευτική εταιρεία Orion σημείωσε ράλι άνω του 24%, αφού η Bayer ανακοίνωσε την Πέμπτη θετικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές ενός φαρμάκου για τον καρκίνο του προστάτη 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Allianz υποχώρησε 3,8% ασκώντας τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη STOXX 600 από τη στιγμή που ανακοίνωσε μεγάλη μείωση στα μπόνους για τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα μέλη του δ.σ. της. 

Ο ενεργειακός όμιλος EDF σημείωσε βουτιά 2,35% μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε έκδοση μετοχών για να αντλήσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Renault υποχώρησε 0,04% παρόλο που η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι επέστρεψε σε κέρδη το 2021 και σχεδιάζει να αποπληρώσει νωρίτερα από το προγραμματισμένο την κρατική βοήθεια που έλαβε για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News