Business & Finance Πέμπτη 17/02/2022, 20:32
ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές μετοχές με φόντο την Ουκρανική κρίση

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές μετοχές με φόντο την Ουκρανική κρίση

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η νέα κλιμάκωση της έντασης Ρωσίας – Ουκρανίας επισκίασε τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα από Kering, Reckitt Benckiser και Commerzbank. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,7% με τις μετοχές τραπεζών και ενέργειας να ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις καθώς οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν και οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ αποκλιμακώθηκαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο σε ασφαλές ενεργητικό. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «κάθε ένδειξη που έχουμε είναι πως οι Ρώσοι ετοιμάζονται να μπουν στην Ουκρανία», συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων ότι η Μόσχα προκαλεί τεχνητές συγκρούσεις στην περιοχή για να δικαιολογήσει τη στάση της. Στο ερώτημα για το πόσο υψηλή είναι η απειλή για μια Ρωσική εισβολή αυτή την στιγμή, ο Μπάιντεν απάντησε ότι «είναι πολύ υψηλή», προσθέτοντας ότι «η αίσθησή μου είναι ότι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες».

«Πιστεύουμε ότι η αγορά έχει υποτιμήσει την απειλή που υποφώσκει. Εάν παρατηρήσει κάποιος την αγορά εμπορευμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, θα διαπιστώσει ότι θα υπάρχει τεράστια μεταβλητότητα και αυξήσεις στις τιμές, ειδικά στο μέτωπο της ενέργειας. Αυτό εγείρει το ενδεχόμενο να δούμε ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες», αναφέρει ο Έλγουιν ντε Γκρουτ, οικονομολόγος της Radobank. 

O κλάδος ταξιδίων κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 1,7%, εν μέσω ανησυχιών ότι μία πιθανή εισβολή θα αποσταθεροποιήσει την ανάκαμψη, ειδικά στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. 
  
Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,3%, λιγότερο συγκριτικά με τους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες, χάρη στο στήριγμα από την άνοδο 5% του οίκου πολυτελών ειδών Kering, ο οποίος ανακοίνωσε εντυπωσιακή αύξηση στις τριμηνιαίες πωλήσεις, εν μέσω μεγάλης ζήτησης για το brand Gucci. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,67%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,26%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,87% στις 7.537,37 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 1,11%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,76%.

Μικρή ανάσα υπήρξε επίσης και από τη βρετανική Reckitt Benckiser, η οποία «είδε» τη μετοχή της να ενισχύεται 5,9% στον αόηχο των καλύτερων του αναμενομένου πωλήσεων τέταρτου τριμήνου. Από τον τραπεζικό κλάδο ξεχώρισε η Commerzbank με κέρδη 3,2% αφότου ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος ανακοιίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου και σκιαγράφησε θετικές προοπτικές για το 2022. 

Ωστόσο, η μετοχή της Airbus υποχώρησε 1,3% παρότι η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ, καθώς εμφανίστηκε επιφυλακτική, καθώς οι διαταραχές στην αλυσίδα τροφοδοσίας και η αύξηση του πληθωρισμού παραμένουν προκλήσεις προς το παρόν. 

 

 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News