Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό γύρισμα με κέρδη άνω του 2% στο Μιλάνο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό γύρισμα με κέρδη άνω του 2% στο Μιλάνο

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατάφεραν να καλύψουν μέρος των χθεσινών απωλειών τους μετά την είδηση ότι ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τα σύνορα με την Ουκρανία ιγα να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ την ίδια στιγμή κάποια θετικά εταιρικά αποτελέσματα συνέβαλαν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,4%, αφού υποχώρησε για τρεις συναπτές συνεδριάσεις, αγγίζοντας μάλιστα στη συνεδρίαση της Δευτέρας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιανουαρίου. 

«Τα κέρδη αντανακλούν κάποιο βαθμό εκτόνωσης της κρίσης. Ομως, το ΝΑΤΟ εμφανίστηκε επιφυλακτικό σημειώνοντας ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια σημαντική ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει ο Ντάνι Χιούσον, αναλυτής της AJ Bell. 

O δείκτης που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στην ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε στις 27,1 μονάδες, αφού τη Δευτέρα εκτινάχθηκε κοντά στις 34, σε υψηλό τριών εβδομάδων. «Ο κίνδυνος εξακολουθεί να υφίσταται για τις επόμενες μέρες ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η διεθνής διπλωματία», αναφέρει ο Πούνιτ Πάτελ της London & Capital. 

Tα κέρδη καθοδήγησαν οι μετοχές του κλάδου υγείας, με την AstraZeneca να έχει το προβάδισμα και να καταγράφει κέρδη 5,8% μετά τα θετικά αποτελέσματα από το τελευταίο στάδια δοκιμών θεραπείας κατά του καρκίνου του προστάτη. 
 
Από τις υπόλοιπες μετοχές, αυτή της Glencore ενισχύθηκε 1,2% μετά την πώληση μεριδίου της στην ρωσική Russneft. Σε άνοδο άνω του 7% και η μετοχή της Randstad από τη στιγμή που η εταιρεία πρόσληψης προσωπικού ανακοίνωσε κέρδη μεγαλύτερα των προσδοκιών. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της γαλλικής εταιρείας συμβούλων στον χώρο της τεχνολογίας πληροφορικής Capgemini, που υποχώρησε 3,3%, μετά την προειδοποίηση ότι τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους της φέτος θα μειωθούν από τις πληθωριστικές πιέσεις. 
  
Στα επιμέρους ταμπλό, ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο 1,8%, ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 1,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με 0,8%. Στην περιφέρεια, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε Μιλάνο και Λισαβώνα κατέγραψαν άνοδο άνω του 2%, ενώ στη Μαδρίτη έκλεισε με άνοδο 1,56%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News