Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 20:37
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη 1,3% μπήκε ο Φεβρουάριος

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη 1,3% μπήκε ο Φεβρουάριος

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο, καλύπτοντας μέρος των απωλειών του Ιανουαρίου, με τον ελβετικό τραπεζικό όμιλο να προσφέρει σημαντικό στήριγμα στον απόχη των ισχυρών αποτελεσμάτων της. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 άνοιξε τον Φεβρουάριο με κέρδη 1,3% μετά την χειρότερη μηνιαία επίδοση που παρουσίασε τον Ιανουάριο από τον Οκτώβριο του 2020, με βουτιά 4%, εν μέσω ανησυχιών για αύξηση των επιτοκίων, πληθωριστικών πιέσεων και γεωπολιτικής έντασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. 

Οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου ενισχύθηκαν 2,1% με οδηγό τη UBS, η οποία ανακοίνωσε τα καλύτερα ετήσια κέρδη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τα οποία ανοίγουν το δρόμο για επαναγορά μετοχών. Η μετοχή της ενισχύθηκε 0,8%, αγγίζοντας υψηλό τεσσέρων ετών. 

Την καλύτερη επίδοση όμως της σημερινής συνεδρίασης κατέγραψε ο κλάδος μετάλλων, με άνοδο 3,5%, ακολουθώντας τα κέρδη του χαλκού. Οι προσδοκίες για περισσότερα μέτρα στήριξης στην κορυφαία εισαγωγό, στην Κίνα, ώθησε σε άνοδο τις τιμές μετάλλου τις τελευταίες εβδομάδες. «Χωρίς να υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος καταλύτης πίσω από τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά και χωρίς κάποια αλλαγή στα θεμελιώδη της αγοράς, πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη έχει να κάνει με την εξισορρόπηση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων μετά από έναν ιδιαίτερα δύσκολο μήνα», σημειώνει ο Χαράλαμπος Πισούρος, επικεφαλής ερευνών της JFD Group. 

Τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έδειξαν βελτίωση τον προηγούμενο μήνα καθώς υποχώρησαν τα προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας, παρότι η βελτίωση δεν έγινε αισθητή σε όλες τις χώρες μέλη και οι μεταποιητικές μονάδες βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Markit. 

H προσοχή είναι εστιασμένη στην ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τις αγορές να στοιχηματίζουν ότι θα κάνει πιο επιθετική στροφή καθώς αυξάνεται συνεχώς ο πληθωρισμός. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν κατά 80% αύξηση, 25 μονάδων βάσης, των επιτοκίων έως τον Οκτώβριο και μία ακόμη αντίστοιχη αύξηση έως το Δεκέμβριο. 

Ωστόσο, παρά τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, ο δείκτης STOXX 600 αναμένεται να παρουσιάσει βελτιωμένες επιδόσεις τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου αναμένεται να προσφέρουν έδαφος για αισιοδοξία, σημειώνουν αναλυτές. 

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 1,4%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άλμα 1,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,3%. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News