Business & Finance Δευτέρα 31/01/2022, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες 12% για την τεχνολογία τον Ιανουάριο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες 12% για την τεχνολογία τον Ιανουάριο

Με άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος ανέκαμψε από το χαμηλό οκταμήνου, παρότι οι ανησυχίες για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, πληθωρισμό και γεωπολιτικές εντάσεις οδήγησαν το δείκτη STOXX 600 τον Ιανουάριο στην χειρότερη μηνιαία επίδοση από τα τέλη του 2020. 

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 ενισχύθηκε 0,7%, με την τεχνολογία να έχει το προβάδισμα με κέρδη 3,5%. Ωστόσο καθ΄όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, ο δείκτης απώλεσε 3,9% της αξίας του. Οι μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν βουτιά 12% τον Ιανουάριο, στον χειρότερο μήνα από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προεξοφλήσουν τα μελλοντικά κέρδη του κλάδου στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων.  

«Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προσδοκίες για επιτοκιακές αυξήσεις και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, γεγονός που αντισταθμίζει τα δυναμικά εταιρικά αποτελέσματα και τα ισχυρά εταιρικά θεμελιώδη. Η έντονη μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί», σημειώνει ο Μαρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management. 

Ωστόσο, η απότομη πτώση πολλών εταιρειών τεχνολογίας δημιουργεί ευκαιρίες για επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα που θέλουν να αυξήσουν την έκθεσή τους στον κλάδο. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι ανησυχίες για την ενεργειακή προσφορά στη Δυτική Ευρώπη, καθώς η Βρετανία προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανόν η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της προμήθειες. Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας προσέφεραν στήριγμα στις μετοχές του κλάδου, οι οποίες παρουσίασαν εντυπωσιακή επίδοση τον Ιανουάριο, κλείνοντας το μήνα με κέρδη άνω του 8%. 

Από κοντά και οι τράπεζες που παρουσίασαν κέρδη 7,4%, βρίσκοντας στήριγμα στις υψηλότερες ομολογιακές αποδόσεις. Η προσοχή εστιάζεται τώρα στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, οι οποίες αναμένεται να προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις ως προς την επιτοκιακή πολιτική τους, παρότι κινούνται σε διαφορετικά μονοπάτια. 

Ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στη δεύτερη επιτοκιακή αύξηση. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Vodafone ενισχύθηκε 1,9%, από τη στιγμή που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με την Intel και άλλες εταιρείες στο σχεδιασμό της αρχιτεκτονικές των επεξεργαστών της. Κέρδη 1% και για τη μετοχή της KPN, του μεγαλύτερου ομίλου τηλεποικονωνιών της Ολλανδίας, αφότου ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και υψηλότερο μέρισμα για το 2022. 

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ενέργειας Saipem «είδε» ωστόσο τη μετοχή της να βουλιάζει 30%, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε για την κερδοφορία της λόγω επιδείνωσης των περιθωρίων κέρδους εν μέσω της πανδημίας και του υψηλότερου κόστους πρώτων υλών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News