Business & Finance Πέμπτη 27/01/2022, 19:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ξεπέρασαν το αρχικό σοκ της Fed – Γύρισαν σε άνοδο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ξεπέρασαν το αρχικό σοκ της Fed – Γύρισαν σε άνοδο

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατάφεραν να ξεπεράσουν την αδύναμη έναρξη της σημερινής συνεδρίασης και να κινηθούν ανοδικά, παρά το γεγονός ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ σηματοδότησε την πρώτη επιτοκιακή της αύξηση το Μάρτιο. Τα κέρδη καθοδήγησαν οι αμυντικοί τομείς, συμπεριλαμβανομένων του κλάδου υγείας και κοινής ωφελείας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,7% με τα περισσότερα επιμέρους ταμπλό να αλλάζουν κατεύθυνση στο τέλος της συνεδρίασης και να κλείνουν με άνοδο. Ο κλάδος υγείας, τηλεπικοινωνιών και κοινής ωφελείας ενισχύθηκε 2% έκαστος. 

«Ως αντίδραση στην Fed, oι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών προέβησαν σε ρευστοποιήσεις στην αρχή της συνεδρίασης, όμως η πτώση αποδείχθηκε βραχυπρόθεσμη καθώς οι ανησυχίες μετριάστηκαν και οι επενδυτές προχώρησαν σε αγορές», σημειώνει αναλυτής της Equiti Capital. Η επιθετική στροφή της Fed διατήρησε σε κλοιό πιέσεων τις αγορές στη διάρκεια του Ιανουαρίου, με τον STOXX 600 να οδεύει στον χειρότερο μήνα του από τον Οκτώβριο του 2020. 

Οι τράπεζες, οι οποίες είθισται να ωφελούνται από τα υψηλότερα επιτόκια χορηγήσεων, ενισχύθηκαν 1,4%. «Το χειρότερο σενάριο θα ήταν ένας επίμονα υψηλός πληθωρισμός που θα ανάγκαζε την Fed να προχωρήσει σε πιο γρήγορες και μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις, με την οικονομική ανάπτυξη να παραμένει στάσιμη ή ακόμη και να απογοητεύει», εκτιμά αναλυτής της Credit Suisse. 

H επιθετική λεκτική του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ώθησε σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις, υπό τον φόβο ότι μπορεί να γίνουν περισσότερες από τέσσερις επιτοκιακές αυξήσεις φέτος. Η προοπτική αυτή αντικατοπτρίζεται και στις αγορές χρήματος της Ευρωζώνης, οι οποίες προεξοφλούν δύο, της τάξης των 10 μονάδων βάσης, επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ. 

Η μετοχή της STMicroelectronics ενισχύθηκε 2%, από τη στιγμή που η κατασκευάστρια ημιαγωγών ανακοίνωσε τα σχέδιά της να διπλασιάσει τις επενδύσεις της στη διάρκεια του 2022, καθώς η υψηλή ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα να ανακοινώσει τριμηνιαία κέρδη καλύτερα των προσδοκιών. Άνοδο άνω του 4% σημείωσε και η μετοχή της Deutsche Bank, από τη στιγμή που η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα κέρδη τους εδώ και μία δεκαετία. 

Αντίθετα, η μετοχή της γερμανικής SAP υποχώρησε 6%, από τη στιγμή που η εταιρεία λογισμικού ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει το μερίδιο πλειοψηφίας της αμερικανικής fintech Taulia. Παρότι η SAP δεν αποκάλυψε το ύψος της συμφωνίας, ο διευθύνων σύμβουλος Κρίστιαν Κλέιν το υπολογίζει κοντά στο 1 δισ.δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News