Business & Finance Παρασκευή 21/01/2022, 19:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε βαθύ «κόκκινο» με πτώση κοντά στο 2%

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε βαθύ «κόκκινο» με πτώση κοντά στο 2%

Με μεγάλη πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι ανησυχίες για πιο γρήγορες του αναμενομένου επιτοκιακές αυξήσεις και τα εξασθενημένα στατιστικά στοιχεία πυροδότησαν sell off στις πλέον ριψοκίνδυνες κατηγορίες ενεργητικού. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1,8%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε απώλειες 1,4%, συνεχίζοντας το καθοδικό σπιράλ για τρίτη συναπτή εβδομάδα. Την χειρότερη επίδοση παρουσίασε ο κλάδος μετάλλων με απώλειες 3,3%. Η μετοχή της Rio Tinto βούλιαξε 2,2%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών του κλάδου, από τη στιγμή που η Σερβία ανέστειλε τις άδειες εκμετάλλευσης λιθίου για περιβαλλοντικούς λόγους, πλήττοντας έτσι την φιλοδοξία του ομίλου να καταστεί ο μεγαλύτερος προμηθευτής λιθίου στην Ευρώπη. 

Οι επενδυτές περιμένουν τώρα τη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη εβδομάδα για να έχουν μία καλύτερη εικόνα για το πώς σκοπεύει να πολεμήσει τον πληθωρισμό. «Υπάρχει μεγάλη φημολογία – για το πόσες αυξήσεις θα γίνουν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και εάν τελικά η αρχή θα γίνει το Μάρτιο με αύξηση 50 μονάδων βάσης», αναφέρει αναλυτής της ΟΑNDA. 

Ανησυχίες προκαλούν την ίδια στιγμή και τα πρακτικά της ΕΚΤ από την τελευταία συνεδρίασή της που έδειξαν ότι υπάρχουν βαθιές διαφωνίες στους κόλπους της για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν ότι ακόμα και αν το ράλι του πληθωρισμού αποδειχθεί προσωρινό, θα μπορούσε να προκαλέσει μια σοβαρή επιτάχυνση στις αυξήσεις των μισθών οδηγώντας σε νέα άνοδο τις τιμές καταναλωτή.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η Airbus απώλεσε 0,2% της αξίας της, αφού ακύρωσε συμβόλαιο με την Qatar Airways για την κατασκευή 50 Α321neo, ενώ η μετοχή της Energy βούλιαξε 16,6% καθώς το τμήμα της Siemens Gamesa προειδοποίησε για παρατεταμένα προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας. 

Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο γερμανικός DAX διολίσθησε 1,94%, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 1,20% και ο γαλλικός CAC – 40 έκλεισε με πτώση 1,75%

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 έχασε 1,36% και ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 1,84%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News