Business & Finance Δευτέρα 31/01/2022, 16:23
ΑΓΟΡΕΣ

Η Tesla βρίσκεται σε χαμηλό 3 μηνών – Γιατί είναι η κατάλληλη στιγμή για «buy»

Η Tesla βρίσκεται σε χαμηλό 3 μηνών – Γιατί είναι η κατάλληλη στιγμή για «buy»

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 βρίσκεται η αξία της μετοχή της Tesla, η οποία έχει απολέσει σχεδόν το 1/5 μέσα στo 2022. Όμως, για αρκετούς αναλυτές, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσει κάποιος μετοχές της εταιρείας του Έλον Μασκ. 

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. 

Οι ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών έχουν πλήξει όλο τον τεχνολογικό κλάδο (-12% ο δείκτης Nasdaq), καθώς η προγραμματισμένη αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές. 

Στις αρχές του 2022, η αξία της μετοχή της Tesla διαμορφωνόταν 121 φορές υψηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία του 2023. Σήμερα, αυτή η αναλογία έχει υποχωρήσει σε 63 φορές. 

Και ο λόγος είναι απλός: Η αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας (πιθανώς τον Μάρτιο) μειώνει την αξία των μελλοντικών κερδών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις επικρατούσες θεωρίες αναφέρει ότι οι τιμές των μετοχών αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα αξία των μελλοντικών κερδών. Πράγμα που σημαίνει ότι όσο υψηλότερο είναι το επιτόκιο, τόσο λιγότερο αξίζουν τα μελλοντικά χρήματα. 

Η αλλαγή της επιτοκιακής πολιτικής αποτελεί έναν σαφή κίνδυνο, παραδέχεται ο Dan Levy, αναλυτής της Credit Suisse. Αλλά η Tesla έχει και ορισμένες θετικές ειδήσεις, σπεύδει να προσθέσει, αναβαθμίζοντας σε «buy» τη σύσταση της μετοχής (1.025 δολ. η τιμή στόχος). 

Ποιες είναι αυτές οι αισιόδοξες ειδήσεις; «Βρισκόμαστε στη μέση της “έκρηξης” της ηλεκτροκίνησης και η Tesla είναι η καρδιά αυτής» εξηγεί, εκτιμώντας ότι η αμερικανική εταιρεία θα παραμείνει σε θέση ηγέτη της αγοράς. 

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του δ’ τριμήνου του 2021 απέδειξαν ότι τα οικονομικά μεγέθη της αυτοκινητοβιομηχανίας του Έλον Μασκ είναι κάτι παραπάνω από εύρωστα, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών (2,54 δολάρια ανά μετοχή έναντι 2,36 δολαρίων ανά μετοχή). 

Ας σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, το 48% των αναλυτών δίνει σύσταση «buy» στη μετοχή της Tesla. Η μέση δε, τιμή – στόχος καθορίζεται στα 973 δολάρια, κάτι που υποδηλώνει κέρδη της τάξης του 15% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα (863 δολάρια). 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Elon Musk: Ένας 19χρονος γνωρίζει την κάθε του κίνηση

Elon Musk: Το σημαντικότερο προϊόν της Tesla δεν είναι αυτοκίνητο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News