Business & Finance Τετάρτη 19/01/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε φάση διόρθωσης ο Nasdaq – Πτώση 1% για S&P 500 και Dow

Wall Street: Σε φάση διόρθωσης ο Nasdaq – Πτώση 1% για S&P 500 και Dow

Με πτώση έκλεισε και τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, με τις απώλειες του Nasdaq από το ιστορικό υψηλό της 19ης Νοεμβρίου 2021 να υπερβαίνουν πλέον το 10%, γεγονός που επιβεβαιώνει και επίσημα ότι βρίσκεται πλέον σε φάση διόρθωσης. Οι επενδυτές συνεχίζουν να ρευστοποιούν τις μετοχές τεχνολογίας, εν μέσω ανησυχιών ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται σύντομα στις ΗΠΑ. (Φάση διόρθωσης έχουμε όταν ένας δείκτης υποχωρεί 10% και άνω από το ιστορικό υψηλό του). 

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχώρησε 1,15%, ενώ ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 340 μονάδων ή 1%, δεχόμενος έντονες πιέσεις από τις απώλειες άνω του 3,1% της μετοχής της Caterpillar. Σε πτώση 1% και ο δείκτης S&P 500, ο οποίος απέχει μόλις 5% από τα ιστορικά υψηλά του. 

Oι μετοχές του δείκτη μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 κατέγραψαν απώλειες 1,6%, κλείνοντας σε χαμηλό 52 εβδομάδων. Οι μετοχές πάντως ταλαντεύθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ απωλειών και κερδών, για να κυριαρχήσει τελικά η καθοδική τάση και οι μετοχές να κλείσουν στα χαμηλά της ημέρας.  

Η νέα άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων άσκησε πιέσεις στην αγορά, μία τάση που συνεχίζεται από τα τέλη του προηγούμενου έτους, καθώς οι επενδυτές αναπροσαρμόζονται στην προοπτική πιο επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς άγγιξε το 1,9% στην αρχή της συνεδρίασης, το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2019, για να «μαζέψει» λίγο αργότερα στο 1,85%, αφού είχε ξεκινήσει το έτος στο επίπεδο του 1,5%. 

Η υπαναχώρηση του Nasdaq από τα υψηλά του Νοεμβρίου καθοδηγήθηκε από τις μετοχές ανάπτυξης των οποίων οι αποτιμήσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη στη διάρκεια της πανδημίας. Η μετοχή της Peloton, της εταιρείας με όργανα γυμναστικής, απέχει περίπου 80% από τα υψηλά της, η μετοχή της Zoom Video έχει απωλέσει περισσότερο από 70% της αξίας της, ενώ οι μετοχές των Moderna, DocuSign και PayPal υποχωρούν περισσότερο από 40% από τα επίπεδα ρεκόρ. 

«Οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια και οι πιο σφιχτές συνθήκες χρηματοδότησης θα συμπιέσουν τις αποτιμήσεις», αναφέρει αναλυτής της Cresset Capital. 

Τα δυναμικά εταιρικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου δεν κατάφεραν να προσφέρουν στήριγμα στην αγορά. Η Bank of America ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών με τη μετοχή της να ενισχύεται 0,4%. Σε άνοδο 1,8% και η μετοχή της Morgan Stanley, καθώς τα κέρδη της ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, οι μετοχές άλλων τραπεζών κινήθηκαν στο «κόκκινο». 

Επίσης, και η μετοχή της Procter & Gamble ενισχύθηκε 3,4%, καθώς ο κολοσσός καταναλωτικών αγαθών ανακοινώσε κέρδη και έσοδα τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street, ενώ έδωσε και βελτιωμένες προοπτικές για τις πωλήσεις της. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News