Business & Finance Τετάρτη 12/01/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Κρατήθηκε σε άνοδο παρά το άλμα του πληθωρισμού

Wall Street: Κρατήθηκε σε άνοδο παρά το άλμα του πληθωρισμού

Με ελαφρά άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street οι αμερικανικές μετοχές, από τη στιγμή που τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, παρότι έδειξαν ιστορική άνοδο σκαρφαλώντας σε υψηλό περίπου 40 ετών, κυμάνθηκαν εντός των προβλέψεων των αναλυτών και δεν προκάλεσαν έκπληξη. 

Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 0,3%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,2% για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο Dow Jones, που ταλαντεύθηκε μεταξύ κερδών και απωλειών καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, έκλεισε με οριακά κέρδη 36 μονάδων ή κατά 0,11%. 

Οι κινήσεις αυτές σημειώθηκαν μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν άνοδο 7% σε ετήσια βάση τον τελευταίο μήνα του 2021, στη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982. Σε μηνιαία βάση ωστόσο αυξήθηκε 0,5%, ξεπερνώντας οριακά τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν άνοδο 0,4%, μετά την αύξηση 0,8% που σημείωσε τον Νοέμβριο. 

«Οι επενδυτές ήταν προετοιμασμένοι για πιο υψηλά στοιχεία για τον πληθωρισμό από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα. Το γεγονός ότι ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών σημαίνει ότι η Fed θα προχωρήσει όπως έχει υποδείξει χωρίς να σπεύσει σε πιο επιθετικές κινήσεις», σημειώνει στρατηγικός αναλυτής της Ameriprice Financial. 

Η νευρικότητα πάντως και σήμερα ήταν έκδηλη στην αγορά, με τους δείκτες να κατεβάζουν ταχύτητα μετά το αρχικό ισχυρό ξεκίνημα, περνώντας μάλιστα προς στιγμή και σε αρνητικό έδαφος, για να κλείσουν τελικά με ήπια κέρδη.

Οι μετοχές που σχετίζονται με τις προοπτικές της οικονομίας παρουσίασαν την πιο ισχυρή επίδοση στη σημερινή συνεδρίαση, με την εταιρεία χημικών Mosaic να ενισχύεται περισσότερο από 3% και την Freeport-McMoRan να κάνει άλμα 4,4%. Ο γίγαντας λογισμικού Microsoft και ο μητρικός όμιλος της Google, Alphabet ενισχύθηκαν εκάστη περισσότερο από 1%, ενώ η Tesla κέρδισε 4%, καθώς αποκλιμακώθηκαν σήμερα οι ομολογιακές απόδοσεις. 

Oι ομολογιακές αποδόσεις, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα ύψη τις πρώτες μέρες του 2022, σταθεροποιήθηκαν με το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία να υποοχωρήσει στο 1,73% αφού είχε ξεπεράσει το φράγμα του 1,8% στην αρχή της εβδομάδας. 

Σε άνοδο περίπου 4% και η μετοχή της Dish Network μετά την είδιση ότι η εταιρεία βρίσκεται ξανά σε διαπραγματεύσεις για συγχώνευση με την DirectTV, σύμφωνα με πηγές. Στον αντίποδα, η μετοχή της Biogen που βούλιαξε 8% στην είδηση ότι μόνο το πρόγραμμα Medicare της αμερικανικής κυβέρνησης θα χρηματοδοτήσει το νέο φάρμακό της για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ σε ασθενείς που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο. Γενικότερα, ο κλάδος υγείας δέχθηκε πιέσεις με τις μετοχές των Merck και Amgen να «βαραίνουν» το Dow Jones. 

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου του 2021 που αρχίζει την Παρασκευή με τις κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων JPMorgan Chase, Citigroup και Wells Fargo.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News