Business & Finance Τρίτη 11/01/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Βρίσκει ξανά το βηματισμό της – Κέρδη 1,41% για το Nasdaq

Wall Street: Βρίσκει ξανά το βηματισμό της – Κέρδη 1,41% για το Nasdaq

Με άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές στη Wall Street, ξαναβρίσκοντας το βηματισμό τους μετά από το νευρικό ξεκίνημα του νέου έτους. 

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχύθηκε 1,41%, συνεχίζοντας το χθεσινό ανοδικό γύρισμα που τερμάτισε το τετραήμερο πτωτικό σερί. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,91%, ενώ ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,51% ή με 183 μονάδες βάσης. 

Οι μετοχές άρχισαν το νέο έτος μέσα σε έντονη μεταβλητότητα, καθώς η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων άσκησε πιέσεις στα χρηματιστήρια. Ομως, οι αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση με το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία να υποχωρεί κάτω από το 1,75%. 

Οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης στήριξαν την αγορά, με την Amazon να καταγράφει κέρδη άνω του 2% και την Apple και Nvidia από 1,5% εκάστη. Αξιοσημείωτη και η άνοδος άλλων μετοχών τεχνολογίας, όπως της Illumina, που «είδε» τη μετοχή της να ενισχύεται 14%, από τη στιγμή που οι προοπτικές της για το 2022 είναι καλύτερες των προσδοκιών. 

Σε άνοδο και ο κλάδος πετρελαίου με τη μετοχή της Exxon Mobil να ενισχύεται περισσότερο από 3%, καθώς η τιμή brent ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 83 δολάρια το βαρέλι και του αργού τα 81 δολάρια. Σε άνοδο άνω του 7% και η μετοχή της Peloton, της εταιρείας με όργανα γυμναστικής. 

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, προσείλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών, με τους ήπιους τόνους του να τονώνουν το κλίμα, καθώς εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική δεν θα έχει αντίκτυπο στην ανάκαμψη της οικονομίας. 

«Εάν χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια με την πάροδο του χρόνου, θα το κάνουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας για να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό», είπε χαρακτηριστικά. 

«Ο Πάουελ είπε ότι ο ισολογισμός της Fed θα συρρικνωθεί προς το τέλος του 2022 και ότι ο δρόμος για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα είναι μακρύς. Οι δηλώσεις του εναρμονίζονται με τις προσδοκίες των αγορών που περιμένουν επιτοκιακή αύξηση το Μάρτιο, με την προϋποθεση βεβαίως ότι δεν θα υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή στην άνοδο των τιμών καταναλωτή», σημειώνει αναλυτής της BMO. 

Η σημερινή κίνηση των μετοχών ακολουθεί το ράλι της Δευτέρας, μετά την αρχική πτώση του Nasdaq κατά 2,7%. Από τις αρχές του 2022 έως σήμερα, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 3,1% και υποχωρεί περισσότερο από 5% από το ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου. 

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή Δεκεμβρίου που ανακοινώνονται αύριο Τετάρτη στις ΗΠΑ, τα οποία σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο 7% σε ετήσια βάση. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News