Business & Finance Τετάρτη 12/01/2022, 16:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Άλμα του πληθωρισμού στο 7% – Υψηλό 40 ετών

Εκτός ελέγχου το κύμα ανατιμήσεων

ΗΠΑ: Άλμα του πληθωρισμού στο 7% – Υψηλό 40 ετών

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 40 ετών εκτοξεύθηκε τον Δεκέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 και στο 0,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021.

Το ετήσιο άλμα της τάξης του 7%, μάλιστα, αποτελεί την υψηλότερη μεταβολή από τον Ιούνιο του 1982, δηλαδή των τελευταίων 39,5 ετών.

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος «σκληρός» πληθωρισμός καθορίστηκε σε 5,5% σε ετήσιο επίπεδο και σε 0,6% σε μηνιαίο επίπεδο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επίδοση του 5,5% αποτελεί το υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 1991.

Όσον αφορά τις ενεργειακές τιμές, συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, «φουσκώνοντας» το κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς ο ετήσιος δείκτης εκτοξεύθηκε στο 29,3%, με την τιμή του αερίου να πραγματοποιεί άλμα στο +49,6%.

Ευτυχώς, πάντως, σε μηνιαίο επίπεδο, δηλαδή σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021, οι ενεργειακές τιμές υποχώρησαν κατά 0,4%, χάρη στη μείωση του πετρελαίου κατά 2,4% και του αερίου κατά 0,5%.

Η νέα αύξηση του πληθωρισμού (τον Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί σε 6,8%) έρχεται να επιβεβαίωσει τις ανησυχίες για μια ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης του κύματος ανατιμήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί αναλυτές προβλέπουν πλέον τέσσερις γύρους επιτοκιακών αυξήσεων από τη Federal Reserve μέσα στο 2022.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Το νέο ρεκόρ 20ετίας βάζει δύσκολα στην ΕΚΤ

Γιατί «παγώνουν» οι σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News