BUSINESS & FINANCE

Ακρίβεια: Γιατί «παγώνουν» οι σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη

Ακρίβεια: Γιατί «παγώνουν» οι σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη

Διαφορετικές απόψεις γύρω από τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας φαίνεται πως υπάρχουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς ένα νέο κύμα ανατιμήσεων είναι προ των πυλών.  Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται αυξήσεις σε δεκάδες προϊόντα  στα ράφια των σούπερ μαρκετ.  

Τη συζήτηση για παρεμβάσεις στον ΦΠΑ σε κάποια βασικά είδη διατροφής, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που αναμένεται μάλιστα εντονότερο τους επόμενους 2 μήνες, άνοιξε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης, σε τηλεοπτική εκπομπή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα.

Από την άλλη, στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να είναι πιο επιφυλακτικοί σε μια μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Μια μείωση του συντελεστή ΦΠΑ είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς θα χρειαζόταν αρκετός δημοσιονομικός χώρος, την στιγμή που η οικονομία βρίσκεται με τη Δαμόκλειο Σπάθη του κορωνοϊού. Και βέβαια, τέτοιου είδους μέτρα εννοείται πως πρέπει να πάρουν και το «πράσινο φως» από τους Ευρωπαίους, ακόμη και εάν πρόκειται για παροδικά μέτρα.  Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις, η μείωση του ΦΠΑ δεν καταφέρνει να περάσει ποτέ στο καταναλωτή και μένει στη τσέπη του εμπόρου.

Από ότι φαίνεται, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν θα συνεχίσουν να ακολουθούν την έως τώρα στρατηγική που έχουν επιλέξει, χωρίς βέβαια να αποκλείεται τίποτα, καθώς το φαινόμενο της ακρίβειας είναι δυναμικό.

Η συγκεκριμένη στρατηγική περιέχει ένα μείγμα επιδοτήσεων για την ενέργεια αλλά και μέτρα για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι επιδοτήσεις για την ενέργεια έχουν διπλό στόχο: Από τη μία βοηθούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς  και από την άλλη πλευρά, η επέκταση τους και στις επιχειρήσεις έχει ως στόχο  να συμπιεστεί το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων και με αυτό τον τρόπο να μην χρειαστεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω ανατιμήσεις.  Εξάλλου, η μεγαλύτερη επιβάρυνση των επιχειρήσεων προέρχεται από την αύξηση στις τιμές ενέργειας.

Στον δεύτερο πυλώνα της στρατηγικής έναντι της ακρίβειας, η κυβέρνηση κινείται στη λογική της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών ενώ στην ενδυνάμωση του εισοδήματος των νοικοκυριών θα έρθει να προστεθεί το 2022 και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Διαβάστε επίσης: 

Μείωση ΦΠΑ σε είδη διατροφής προτείνουν τα σούπερ μάρκετ

Χρ. Σταϊκούρας: Πάγος στα σενάρια μείωσης του ΦΠΑ

Νωρίτερα ο νέος κατώτατος μισθός – Ποια θα είναι η αύξηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News