Business & Finance Τρίτη 11/01/2022, 19:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάουελ: Τα όπλα της Fed στρέφονται κατά των πληθωριστικών πιέσεων

Πάουελ: Τα όπλα της Fed στρέφονται κατά των πληθωριστικών πιέσεων

Τα σχέδια της Fed για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέσα στο 2022 δεν αναμένεται να βλάψουν την αγορά εργασίας, καθώς η αμερικανική οικονομία «δεν χρειάζεται ούτε θέλει» πλέον ισχυρά μέτρα στήριξης, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Μιλώντας ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας για την έγκριση της δεύτερης θητείας του ως προέδρου, ο Πάουελ δεσμεύτηκε για άλλη μία φορά να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Όπως ανακοίνωσε προ ολίγου ο ΟΟΣΑ, στις ΗΠΑ σημειώθηκε τον Νοέμβριο η μεγαλύτερη πληθωριστική έκρηξη σε ετήσια βάση, αγγίζοντας το 6,8%.

Κατά την έναρξη της κατάθεσής του στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, ο Πάουελ τόνισε ότι η ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία «δημιουργούσε επίμονες ανισορροπίες ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και ως εκ τούτου οδήγησε σε αυξημένο πληθωρισμό».

«Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει κόστος», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της Τράπεζας «για να αποτρέψει την παγίωση του υψηλότερου πληθωρισμού».

Ο Πάουελ τόνισε ότι αν χρειαστεί η Fed θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων. O ίδιος προέβλεψε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να κρατήσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

‘Οσον αφορά την υγειονομική κρίση, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ προέβλεψε πως η χώρα θα αντεπεξέλθει στην έξαρση των κρουσμάτων και οποιαδήποτε πίεση στην οικονμία θα είναι παροδική. Παράλληλα, αναμένει πως η έξαρση της Όμικρον δεν θα εκτροχιάσει τα σχέδια της Τράπεζας για αύξηση του επιτοκίου δανεισμού και για μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. 

Σημειώνεται πως η ακρόαση είναι ένα πρώτο βήμα στην αναμενόμενη επιβεβαίωση του Πάουελ από την ολομέλεια της Γερουσίας για μια νέα τετραετή θητεία στο τιμόνι της Fed. Για την κάλυψη της θέσης απαιτείται η έγκριση της πλειοψηφίας από την ολομέλεια της Γερουσίας, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Βλέπει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος

ΔΝΤ: Προειδοποιητικά «σήματα» για τη σύσφιξη της Fed

ΟΟΣΑ: Σε υψηλό 26 ετών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News