Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Στη «δίνη» των ομολογιακών αποδόσεων – Σε «βαθύ κόκκινο» και οι τρεις δείκτες

Wall Street: Στη «δίνη» των ομολογιακών αποδόσεων – Σε «βαθύ κόκκινο» και οι τρεις δείκτες

Με μεγάλες απώλειες έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street υπό την πίεση των υψηλών ομολογιακών αποδόσεων αλλά και στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της Goldman Sachs. 

O Dow Jones υποχώρησε 1,5% ή κατά 543,34 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,8%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 2,6%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών μηνών. Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας απέχει περισσότερο από 10% από το πρόσφατο υψηλό του, κλείνοντας κάτω από το μέσο όρο διακύμανσης των τελευταίων 200 ημερών για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020. Ο δείκτης μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 υποχώρησε 3,1%. 

Να σημειωθεί ότι η αμερικανική αγορά έμεινε κλειστή τη Δευτέρα λόγω της αργίας του Martin Luther King. 

Η μετοχή της Goldman Sachs υποχώρησε 7% από τη στιγμή που η τράπεζα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών για τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου του 2021. Τα λειτουργικά έξοδα της τράπεζας αυξήθηκαν 23% λόγω των μεγάλων μισθολογικών αυξήσεων προς τους εργαζομένους της. 

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών εκτινάχθηκαν στα ύψη, αγγίζοντας προς στιγμή το 1,87%, ενώ του διετούς ξέφυγε πάνω από το φράγμα του 1% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο προτού η πανδημία βυθίσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.  

«Η αγορά ομολόγων εξακολουθεί να προεξοφλεί πιο επιθετικές κινήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ με βάση τον υψηλό πληθωρισμό. Η μεγαλύτερη του αναμενομένου σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε μείωση των αποτιμήσεων, καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας θα επιβραδυνθεί», σημειώνει η Κάθι Μπόστζανσικ της Oxford Economics. 

Από τον κλάδο τεχνολογίας, η μετοχή της Microsoft υποχώρησε 2,3% μετά την ανακοίνωση ότι εξαγοράζει την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard στην τιμή των 68,7 δισ.δολαρίων. Η μετοχή της Activision ενισχύθηκε 25%. 

Επίσης, η μετοχή του ομίλου λιανικής Gap υποχώρησε περισσότερο από 8% αφότου η Morgan Stanley υποβάθμισε την επενδυτική της αξιολόγηση. 

Οι μετοχές τεχνολογίας επέστρεψαν στην καθοδική πορεία τους, μία τάση που σηματοδότησε την αρχή του 2022, καθώς αυξάνονται οι ομολογιακές αποδόσεις. Η μετοχή της Tesla απώλεσε 2,5% της αξίας της, ενώ των Meta Platforms και Amazon υποχώρησαν 3,7% και 2,5% αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με έρευνα της BofA, διαχειριστές κεφαλαίου έχουν μειώσει την έκθεσή της σε μετοχές τεχνολογίας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ έρευνα της Deutsche Bank έδειξε ότι οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίου θεωρούν ότι οι μετοχές τεχνολογίας βρίσκονται σε εδάφη «φούσκας».

Oι κορυφαίες τράπεζες της Wall Street, Wells Fargo, JPMorgan Chase και Citigroup, άνοιξαν την Παρασκευή την περίοδο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ανακοινώνοντας καλύτερα του αναμενομένου κέρδη. Ωστόσο, η αντίδραση της αγοράς ήταν μεικτή. Μέχρι στιγμής, 33 εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη Refinitiv. Από αυτές, το 70% έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News