Business & Finance Δευτέρα 17/01/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Kέρδη με ώθηση από τον κλάδο υγείας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Kέρδη με ώθηση από τον κλάδο υγείας

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, με προβάδισμα να κερδίζει ο κλάδος υγείας εν μέσω δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων. Στον αντίποδα, η μετοχή της Credit Suisse που υποχώρησε μετά την είδηση ότι ο πρόεδρός της παραιτήθηκε μετά από αποκάλυψη ότι παραβίασε μέτρα για τον κορωνοϊό. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,7%, με τις μετοχές του κλάδου υγείας να καταγράφουν άνοδο 1,4%, αφού απώλεσαν 2% της αξίας τους την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η μετοχή της βρετανικής GlaxoSmithKline ενισχύθηκε 4,1%. 

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία απέρριψε την προσφορά ύψους 50 δισ.στερλινών από τη Unilever για την εξαγορά του τμήματος προϊόντων υγείας για τους καταναλωτές. Η μετοχή της Unilever υποχώρησε 7% στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020, από τη στιγμή που άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι θα ασκήσει πιέσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία, όπως σημείωσε, αποτελεί μία «πολύ δυνατή στρατηγική κίνηση». 

«Η αρνητική αντίδραση της μετοχής της αντανακλά πιθανότατα τους φόβους των επενδυτών ότι η Unilever μπορεί να επανέλθει με πιο υψηλή προσφορά και ενδεχομένως να πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα», σημείωσε ο Ράς Μούλντ, επικεφαλής επενδύσεων της AJ Bell. 

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε 2,3%, από τη στιγμή που ο πρόεδρός της Χόρτα – Οσόριο παραιτήηκε μετά από έρευνα που έδειξε συστηματική παραβίαση των κανόνων κατά του κορωνοϊού. Ο νέος πρόεδρος Άξελ Λίμαν ανέφερε ότι η ελβετική τράπεζα θα παραμείνει προσηλωμένη στο στόχο της αναδιάρθρωσης παρά την έξοδο του Χόρτα- Οσόριο. Ο δείκτης πάντως για τις τράπεζες ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,2%. 

«Βλέπουμε την παραίτηση του προέρου ως αρνητική έκβαση για την Credit Suisse. Παρότι η τράπεζα γνωστοποίησε ότι θα συνεχίσει τη στρατηγική της, πιστεύουμε ότι η τροπή αυτή θα φέρει μεγαλύτερη αβεβαιότητα», σημειώνουν αναλυτές της JPMorgan. 

Aπό τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της Sabadell που ενισχύθηκε 4,5%, από τη στιγμή που η HSBC αναβάθμισε την επενδυτική βαθμίδα της μετοχής της σε «αγορά» από «διακράτηση». Αντίθετα, η μετοχή του γαλλικού ομίλου EDF υποχώρησε 4,2%, διευρύνοντας τις απώλειές της μετά την βουτιά 15% της Παρασκευής, καθώς η HSBC υποβάθμισε τη μετοχή της εταιρείας κοινής ωφελείας, επικαλούμενη το υψηλότερο κόστος με το οποίο θα επιβαραυνθεί από την κυβερνητική παρέμβαση και τη μείωση της παραγωγής της πυρηνικής ενέργειας. 

Στο ταμπλό ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 0,32%, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,91% και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,82%.

Στην περιφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,36% και ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,52%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News