Business & Finance Πέμπτη 13/01/2022, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτές τάσεις με πρωταγωνιστές αυτοκινητοβιομηχανίες και τεχνολογία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτές τάσεις με πρωταγωνιστές αυτοκινητοβιομηχανίες και τεχνολογία

Με μεικτές τάσεις και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στην Ευρώπη, καθώς οι απώλειες στους λεγόμενους «αμυντικούς» τομείς αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας, εν μέσω προσδοκιών για βελτίωση της κατάστασης ως προς την προσφορά ημιαγωγών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε αμετάβλητος στις 486,05 μονάδες, με τις μετοχές του κλάδου υγείας και καταναλωτικών αγαθών να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση, 0,9% και 1,2% αντίστοιχα.

Ο δείκτης STOXX 600, ο οποίος άγγιξε ιστορικό υψηλό στις αρχές του έτους, δυσκολεύθηκε να διατηρήσει τα κέρδη του, εν μέσω ανησυχιών για τον υψηλότερο πληθωρισμό, τον αντίκτυπο της Όμικρον στην οικονομία και τις πιέσεις από την αλυσίδα προσφοράς. Ενδεχομένως, οι ευρωπαϊκές μετοχές να δυσκολευθούν να σημειώσουν μεγάλα ράλι καθώς υποφώσκει η προοπτική αυξησης των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ, σημειώνει ο αναλυτής της Equiti Capital Ντέιβιντ Μάντεν. 

«Είναι πολύ πιθανόν επίσης να δούμε κάποιες επιχειρήσεις, ειδικά από τον κλάδο λιανικής και μεταποίησης να κάνουν λόγο για χαμηλότερα περιθώρια κέρδους», σημειώνει ο ίδιος αναλυτής. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Geberit σημείωσε πτώση 4,1%, παρασύροντας σε πτώση τον κλάδο κατασκευών, καθώς γνωστοποίησε ότι η αυξημένη αβεβαιότητα καθιστά αδύνατη την χάραξη προοπτικής για το 2022 με τη αγορά κατασκευών να παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη. 

Από την άλλη πλευρά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσίασαν την καλύτερη επίδοση της σημερινής συνεδρίασης, με κέρδη 1,8%, από τη στιγμή που η κορυφαία κατασκευάστρια ημιαγωγών, η TMSC, ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη ρεκόρ σηματοδοτώντας τα σχέδιά της για αύξηση της παραγωγής. 

Σε άνοδο 0,7% και οι μετοχές τεχνολογίας, βρίσκοντας στήριγμα στα κέρδη του κλάδου ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των BE Semiconductors, ASMInternationa και Soitec. Η μετοχή της STMicro ενισχύθηκε 2,3% και της Infineon 2,2%. 

Στους κερδισμένους και οι τραπεζικές μετοχές, με άνοδο 1,4%, αγγίζοντας υψηλό άνω των τριών ετών, στην προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων χορηγήσεων. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,13%, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,16%, ενώ ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,50%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 κέρδισε 0,53% και ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 0,47%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News