Business & Finance Παρασκευή 14/01/2022, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με πτώση 1% – «Βαρίδι» η γαλλική EDF

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με πτώση 1% – «Βαρίδι» η γαλλική EDF

Με πτώση έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές από τη στιγμή που μία σειρά δηλώσεων από αξιωματούχους κεντρικών τραπεζών πυροδότησαν ανησυχίες για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, την ώρα που η γαλλική EDF σημείωσε «βουτιά» καθώς η γαλλική κυβέρνηση παρενέβη για να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1%, ολοκληρώνοντας ταυτοχρόνως και την χειρότερη εβδομάδα από τα τέλη Νοεμβρίου. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει το όποιο αναγκαίο μέτρο για να φέρει ξανά τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, δηλώσεις που αυξάνουν τα στοιχήματα για επιτοκιακή αύξηση ακόμη και φέτος. Μία μέρα νωρίτερα, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, είχε προειδοποιήσει ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν είναι και τόσο προσωρινή όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά. 

Η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα τερματίσει τα άνευ προηγουμένου πανδημικά μέτρα στήριξης, τα οποία και πυροδότησαν το ράλι των μετοχών με τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά στη διάρκεια του 2021. 

Από τις μετοχές, η EDF έκλεισε με πτώση 14,6%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει έως 25%, στην χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του δείκτη STOXX 600 από τη στιγμή που η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε την κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία να πωλεί με πιο χαμηλές τιμές πυρηνική ενέργεια στους μικρότερους ανταγωνιστές της προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών στην χώρα. 

Σχεδόν όλοι οι κλάδοι και οι περιφερειακοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν στο «κόκκινο» τη σημερινή συνεδρίαση. Οι μετοχές της βαριάς βιομηχανίας γνώρισαν την χειρότερη επίδοση αυτή την εβδομάδα με απώλειες κοντά 4%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς θα πλήξουν την παραγωγή. Ωστόσο, η δυναμική των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου βοήθησε τον κλάδο ενέργειας να ξεπεράσει σε επιδόσεις τους υπόλοιπους τομείς αυτή την εβδομάδα καταγράφοντας κέρδη 4,6%. Σε αυτό βοήθησε και το γεωπολιτικό κλίμα στην Ευρώπη, καθώς η Ρωσία έφθασε σε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συγκεντρώνοντας περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.  

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,93%, ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,81% και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,28%.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε πτώση 1,08%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,12%, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία σκαρφάλωσε τον Δεκέμβριο στο 6,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1992.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News