Business & Finance Τετάρτη 12/01/2022, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη με πρωταγωνιστή τα εμπορεύματα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη με πρωταγωνιστή τα εμπορεύματα

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, βρίσκοντας στήριγμα στον κλάδο εμπορευμάτων εν μέσω προσδοκιών για περισσότερα μέτρα στήριξης στην κορυφαία εισαγωγό την Κίνα, ενώ την ίδια στιγμή η αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων αποσυμφόρησε ακόμη περισσότερο τον τεχνολογικό κλάδο.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,7% με τους κλάδους πρώτων υλών και ενέργειας να ενισχύονται 3,2% και 2,3% αντίστοιχα. Οι τιμές εμπορευμάτων κινήθηκαν ανοδικά από τη στιγμή που τα εξασθενημένα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού Δεκεμβρίου στην Κίνα δημιουργούν περιθώρια για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Τα στοιχεια για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι εκτινάχθηκε σε υψηλό περίπου 40 ετών το Δεκέμβριο, ήταν μεν άκρως υψηλά, όμως σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών. «Η προχθεσινή ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ δεν είχε εκπλήξεις και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν τα αναμενόμενα, συνεπώς οι ομολογιακές αποδόσεις δεν αυξήθηκαν περαιτέρω. Και όταν οι αποδόσεις σταθεροποιούνται, οι μετοχές ανάπτυξης επανέρχονται στο προσκήνιο», αναφέρει ο Ρόλαντ Καλόιαν, επικεφαλής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών της Societe Generale.

H αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ βοήθησαν τις μετοχές τεχνολογίας να συνεχίσουν το ράλι τους για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση, με τον κλάδο να καταγράφει άνοδο 1,5%.

Υψηλός είναι και ο πήχης των προσδοκιών για τα εταιρικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2021. Οι εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεις προβλέπεται να παρουσιάσουν άνοδο 48,5% στο τέταρτο τρίμηνο στα 108,7 δισ.ευρώ από την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ελαφρώς χαμηλότερα από το 49,3% που είχε αρχικά προβλεφθεί, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της γερμανικής TeamViewer ενισχύθηκε 15%, από τη στιγμή που ανακοίνωσε θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 αλλά και για ολοκληρη την περυσινή χρονιά. Σε άνοδο 4,6% και η μετοχή της γαλλικής εταιρείας cloud computin OVHcloud, χάρη στην αύξηση 14% των εσόδων του τριμήνου που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021. Στον αντίποδα, η μετοχή της Philips, η οποία βούλιαξε 15,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη από τις βασικές δραστηριότητές της μειώθηκαν 40% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Από τα επιμέρους ταμπλό των ευρωπαϊκό χρηματιστηρίων, ο DAX στην Φρανκφούρτη έδειξε άνοδο 0,45% και ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,75%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,82%. Στην περιφέρεια, το Μιλάνο ενισχύθηκε 0,65%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News