Business & Finance Τετάρτη 12/01/2022, 19:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η μεγαλύτερη πτώση στις αποδόσεις από τις 17 Δεκεμβρίου

Ομόλογα: Η μεγαλύτερη πτώση στις αποδόσεις από τις 17 Δεκεμβρίου

Σε πτώση γύρισαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, για να επιταχυνθεί μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς απομακρύνθηκε και πάλι από το «πεδίο ορατότητας του μηδενός», χωρίς ωστόσο αυτό να σηματοδοτεί αλλαγή τάσης.

Στο 12μηνο έως το Δεκέμβριο του 2021, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έκανε άλμα στο 7% από το 6,8% του Νοεμβρίου, ενώ σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο 0,5%, χαμηλότερα από το 0,8% του αμέσως προηγούμενου μηνός. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν μεν τα υψηλότερα σε διάρκεια περίπου 40 ετών στις ΗΠΑ, όμως ήταν εντός του εύρους προβλέψεων των αναλυτών και αυτό κράτησε υπό έλεγχο την αγορά, δίδοντας τη δυνατότητα για μία πτωτική διόρθωση στις αποδόσεις μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε τρεις μονάδες βάσης στο -0,062%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 17 Δεκεμβρίου. Η απόδοση αυξήθηκε έως το -0,014% την Τρίτη, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019.

Σε αντίστοιχο κλίμα και η περιφέρεια, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς στο 1,33%, στη μεγαλύτερη ημερήσια αποκλιμάκωση από τις 17 Δεκεμβρίου. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι αποδόσεις υποχώρησαν ελαφρώς με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 77 εκατ.ευρώ. Η απόδοση στη 10ετία περιορίστηκε στο 1,52%, με το spread στις 166 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 0,70%.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι από μόνα τους εξωφρενικά, τα υψηλότερα από τη δεκαετία του 1980, όμως ήταν αναμενόμενα. Περιμένουμε το δείκτη τιμών καταναλωτή να ξεφύγει πάνω από το 7% τον Ιανουάριο για να υποχωρήσει μετά», σημειώνει στρατηγικός αναλυτής της UniCredit.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η νέα προσφορά. Τη σκυτάλη πήρε χθες η Πορτογαλία βγαίνοντας στις αγορές με νέο 20ετές, με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 20 δισ.ευρώ, αντλώντας 3 δισ.ευρώ. Σήμερα Πέμπτη, σειρά έχει η Ιρλανδία που θα εκδώσει νέο 10ετές, με στόχο την άντληση 3 δισ.ευρώ, σύμφωνα με πηγές. Μαζί και η Κύπρος με νέα έκδοση 10ετούς. Επίσης, η Γερμανία άνοιξε εκ νέου χρέους την έκδοση του 30ετούς αντλώντας 1,256 δισ.ευρώ, καταλήγοντας ωστόσο σε αποτυχία καθώς η ζήτηση ήταν χαμηλότερη των 1,5 δισ.ευρώ στην οποία στόχευε – είναι η δεύτερη διαδοχική φορά που συμβαίνει αυτό σε έκδοση 30ετούς, σύμφωνα με τη Refinitiv.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News