Business & Finance Παρασκευή 7/01/2022, 19:27
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άλμα για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Έως το 1,54%

Ομόλογα: Άλμα για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Έως το 1,54%

Συνεχίστηκε η κλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ και στη σημερινή συνεδρίαση, παραμένοντας κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, μετά τη νέα άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε ύψη ρεκόρ για το μήνα Δεκέμβριο.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις αναλυτών μετά την πτώση του Νοεμβρίου στο 4,7% από 4,9%. Τα στοιχεία εντείνουν τις πιέσεις στις αγορές κρατικού χρέους του ευρώ, που γνώρισαν έντονες ρευστοποιήσεις αυτή την εβδομάδα ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed από την τελευταία συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και τα οποία δείχνουν επίσπευση των επιτοκιακών αυξήσεων και άμεση συρρίκνωση του ισολογισμού ύψους 8 τρισ.δολαρίων.

Στη σημερινή άνοδο πρωταγωνίστησαν οι ελληνικές αποδόσεις, κίνηση που traders απέδωσαν σε ετεροχρονισμένη αντίδραση της αγοράς στο sell off της Πέμπτης, καθότι η ελληνική αγορά κρατικού χρέους παρέμεινε κλειστή λόγω της αργίας των Θεοφανείων. 

H απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020 στο 1,54%, για να κλείσει στο 1,50%, με άνοδο 14 μονάδων βάσης. Πηγές της αγοράς απέδωσαν το άλμα στην αναμονή νέας κοινοπρακτικής ομολογιακής έκδοσης τις επόμενες δύο εβδομάδες αλλά και σε απόπειρα προσαρμογής στη νέα ιταλική ομολογιακή έκδοση 30ετούς στην αρχή της εβδομάδας του οποίου η απόδοση εκτινάχθηκε στο 2,15%. Στην πενταετία, η απόδοση ενισχύθηκε στο 0,71%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 144 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 54 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Αμέσως μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η απόδοση του γερμανικού 10ετους ενισχύθηκε περαιτέρω δύο μονάδες βάσης στο -0,05%, αφού στη συνεδρίαση της Πέμπτης έφθασε πολύ κοντά στο μηδέν, στο -0,03%. Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,32%, ενώ έως δύο μονάδες βάσης κλιμακώθηκαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ.

«Από τα μέσα Δεκεμβρίου παρακολουθούμε αλλεπάλληλες ρευστοποιήσεις στις αγορές κρατικού χρέους, στον απόηχο της μικρότερης του αναμενομένου αύξησης των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του κανονικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός που συνεπάγεται πιο γρήγορη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Τα νέα στατιστικά στοιχεία προσυπογράφουν τα νέα δεδομένα», σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Ρόαν Κάνα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει για την αγορά αυτή τη στιγμή είναι εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει λιγότερο του αναμενομένου στη διαρκεια του τρέχοντος έτους έτους, ειδικά δε εάν οι τιμές φυσικού αερίου σημειώσουν νέα άνοδο.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς γνώρισε το τελευταίο πενθήμερο τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιούνιο του 2020, της τάξης των 13 μονάδων βάσης, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού πενταετούς ενισχύθηκε στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων 21 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη άνοδο σε αρχή έτους εδώ και δύο δεκαετίες. Επίσης στη σημερινή συνεδρίαση, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο 1,8%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News