ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Societe Generale: Πλησιάζει η πρώτη έξοδος της Αθήνας στις αγορές για το 2022

Societe Generale: Πλησιάζει η πρώτη έξοδος της Αθήνας στις αγορές για το 2022

Την εβδομάδα που ξεκινά στις 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη έξοδος της Αθήνας στις αγορές ομολόγων για τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Societe Generale

Όπως αναφέρεται σε νέα έκθεση του γαλλικού επενδυτικού οίκου, την εβδομάδα αυτή, η Αθήνα θα προχωρήσει στην έκδοση 15ετούς ή 20ετούς ομολόγου, ύψους 3 δισ. ευρώ.  

Σημειώνεται ότι θα έχει προηγηθεί το πρώτο review της ελληνικής αξιολόγησης σε μία χρονιά υψηλών προσδοκιών για αναβαθμίσεις, καθώς η Fitch θα ανοίξει το πρόγραμμά της για το 2022 με την Ελλάδα, στις 14 Ιανουαρίου. 

Πέραν της Ελλάδας, η Societe Generale εκτιμά ότι μέσα στον Ιανουάριο, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο θα εκδώσουν 10ετή ομόλογα, ενώ η Γαλλία θα βγει στις αγορές με ένα μακροπρόθεσμο ομόλογο (20-30ετία). 

Σημειώνεται ότι το κεντρικό σενάριο της Societe Generale για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι αυτό του «growthflation», το οποίο σύμφωνα με τον οίκο θα φέρει υψηλότερες αποδόσεις και πιο απότομες καμπύλες στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Οι αναλυτές «βλέπουν» την απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund στο +0,25% το 2022. 

«Το 2022 πρόκειται να αποδειχθεί πιο δύσκολο για τα spreads, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώνει τις αγορές τίτλων της», σημειώνει η SocGen, προβλέποντας διεύρυνση των spreads των ομολόγων. 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να κάνει νέες εκδόσεις ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ μέσα στο 2022. 

Μετά το review της Fitch της 14ης Ιανουαρίου, θα ακολουθήσουν στις 18 Μαρτίου η Moody’s και η DBRS και στις 22 Απριλίου η S&P. 

Σύμφωνα με την DZ Bank, η Ελλάδα είναι μία από τις λιγοστές χώρες της Ευρωζώνης που θα δουν την πιστοληπτική τους ικανότητα να αναβαθμίζεται μέσα στο 2022, με τον γερμανικό επενδυτικό οίκο να εκτιμά ότι η Αθήνα μπορεί να επιτύχει αξιολόγηση τουλάχιστον  ΒΒ+ φέτος, δηλαδή να βρεθεί ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. 

Διαβάστε επίσης: 

DZ Bank: Τουλάχιστον στο ΒΒ+ η Ελλάδα φέτος – Το εμπόδιο για τη γρήγορη έξοδο από το junk

Οίκοι αξιολόγησης: Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες για την έξοδο της Ελλάδας από το junk

Η ελληνική οικονομία το 2022: Οι προβλέψεις 12 ξένων οίκων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News