Business & Finance Τρίτη 28/12/2021, 19:26
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σταθερές οι αποδόσεις του ευρώ παρά τις ανησυχίες στην Ιταλία

Ομόλογα: Σταθερές οι αποδόσεις του ευρώ παρά τις ανησυχίες στην Ιταλία

άνοδο των αποδόσεων άρχισε η σημερινή συνεδρίαση στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς οι επενδυτές άφησαν στην άκρη τις ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον στρέφοντας την προσοχή τους στο tapering των κεντρικών τραπεζών. Προς το τέλος όμως, οι αποδόσεις σταθεροποιήθηκαν με ορισμένες μάλιστα να γυρίζουν σε πτώση.

Στη Γερμανία, η αποδοση του 10ετούς ενισχύθηκε αρχικά 1,5 μονάδες βάσης, στο -0,23% για να κλείσει ωστόσο τη συνεδρίαση ελαφρώς χαμηλότερα.

Στην ευρωπεριφέρεια, το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία αυξήθηκε αρχικά τρεις μονάδες βάσης στο 1,156%, για να περιοριστεί ωστόσο λίγο πριν το κλείσιμο στο 1,10% με πτώση δύο μονάδων βάσης. Το ίδιο και με το spread που από τις 137 μονάδες αρχικά υποχώρησε στις 133.

Παρά την αποσυμφόρηση, η απειλή μίας πιθανής αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό, με τον Μάριο Ντράγκι να φεύγει από την πρωθυπουργία και να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου, εξακολουθεί να βαραίνει την αγορά. Το ιταλικό κοινοβούλιο θα επιλέξει νέο πρόερο τον Ιανουάριο και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ θεωρείται το φαβορί.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για πιθανή αυξηση των ιταλικών αποδόσεων και spreads εάν ο Ντράγκι γίνει πρόεδρος, καθώς η εμπιστοσύνη στο ιταλικό χρέος βελτιώθηκε σημαντικά όταν ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας τον Φεβρουάριο. Θεωρούν ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα ήταν το χειρότερο σενάριο για την αγορά κρατικών ομολόγων. Ο Ντελιτάτα της Pictet βλέπει το spread ιταλικών και γερμανικών 10ετών να διευρύνεται στις 150 μονάδες βάσης, εάν επιστρέψει η πολιτική αβεβαιότητα.

Στην ελληνική αγορά, επικράτησε πλήρης «άπνοια» με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ μόλις στα 8 εκατ.ευρώ και με τις αποδόσεις αμετακίνητες.

Η τάση ανάληψης ρίσκου εξακολουθεί πάντως να επικρατεί, ειδικά καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές διανύουν το Χριστουγεννιάτικο ράλι αγγίζοντας υψηλό πέντε εβδομάδων. «Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της Όμικρον, η οποία, όπως φαίνεται, είναι λιγότερο επικίνδυνη μετάλλαξη. Εάν όμως η κατάσταση επιδεινωθεί, ενδεχομένως να αναγκαστούμε να αλλάξουμε τις προβλέψεις μας. Η γενική ιδέα είναι ότι οι κυβερνήσεις θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν σε αυτή την φάση της πανδημίας χωρίς να προβούν σε περισσότερα περιοριστικά μέτρα, όμως οι κεντρικές τράπεζες δεν πρόκειται να αλλάξουν την πιο επιθετική στάση τους λόγω της κλιμάκωσης του πληθωρισμού», εξηγεί ο αναλυτής της Pictet Asset Management Aντρέα Ντελιτάτα, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει το σημερινό περιβάλλον.

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η λιγότερο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της νέας γερμανικής κυβέρνησης όταν οι χώρες της Ε.Ε. αρχίσουν τις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας το 2022 θα προσφέρει στήριξη στις τιμές των κρατικών ομολόγων. Ηδη, Γαλλία και Ιταλία πρόβαλαν κοινό μέτωπο ζητώντας οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. να μην εμποδίζουν τις επενδύσεις. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News