Business & Finance Δευτέρα 27/12/2021, 19:42
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Με άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ – Το βλέμμα στην Ιταλία

Ομόλογα: Με άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ – Το βλέμμα στην Ιταλία

Με άνοδο άνοιξαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ εν μέσω περιορισμένου όγκου συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στο tapering των κεντρικών τραπεζών. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει στην αγορά μία μετάβαση του Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία στην Ιταλική προεδρία τον Ιανουάριο. Ωστόσο, προς το τέλος της συνεδρίασης οι αποδόσεις στους μακρινούς τίτλους περιόρισαν την άνοδο ή γύρισαν σε πτώση, ενώ στους βραχυπρόθεσμους συνέχισαν σε τάση κλιμάκωσης. 

Το ιταλικό κοινοβούλιο θα κληθεί να επιλέξει νέο πρόεδρο τον Ιανουάριο και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ θεωρείται το μεγαλύτερο φαβορί. Ο ίδιος ο Ντράγκι έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή του να αναλάβει τον προεδρικό θώκο. Η προοπτική αυτή εντείνει την αβεβαιότητα που έχει ήδη πυροδοτήσει η αλλαγή νομισματικής πολιτικής. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο -0,228%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Νοεμβρίου για να κλείσει ωστόσο στο -0,24% με άνοδο μόλις μίας μονάδας βάσης. Στους διετείς τίτλους ωστόσο, η απόδοση ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο -0,633%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς περιορίστηκε 1,5 μονάδα βάσης στο 1,47%. 

Ο Μασιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investor, θεωρεί ότι μετά το πρώτο σοκ στη μετάλλαξη Όμικρον, η τάση για το κόστος δανεισμού θα είναι ανοδική, καθώς οι κυβερνήσεις μπορούν να διαχειριστούν την πανδημία, ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια για να τιθασσεύσουν τον πληθωρισμό. 

Κάποιοι αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν για πιθανή αύξηση των spread και των αποδόσεων στην ιταλική αγορά, καθώς η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μάριο Ντράγκι τον Φεβρουάριο του 2021 ενίσχυσε την εμπιστοσύνη για την υπερχρεωμένη οικονομία της χώρας. Οι ίδιοι θεωρούν το ενδεχόμενο νέων βουλευτικών εκλογών ως το χειρότερο σενάριο, την ώρα που εκδηλώνονται ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους, καθώς αποσύρονται σταδιακά τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 1,179%, στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Νοεμβρίου, για να περιοριστεί εν συνεχεία στο 1,143%. «Από πλευράς αγορών, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος πρωθυπουργός από τον Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία», σημειώνι αναλυτής της NN Investment Partners. Από την άλλη πλευρά, μία σύγκρουση με σημείο αναφοράς τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. θα μπορούσε να πλήξει τις τιμές των κρατικών ομολόγων στην ευρωπεριφέρεια, καθώς θα μπορούσε να σημάνει μία πιο αυστηρή δημοσιονομική διαχείριση για τις πλέον χρεωμένες χώρες.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, δεν σημειώθηκε καμία απολύτως αλλαγή, με μηδενικό όγκο συναλλαγών. Στη συνεδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου, η απόδοση του 10ετούς είχε εκτιναχθεί στο 1,33%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News