Business & Finance Δευτέρα 17/05/2021, 19:38
ΟΜΟΛΟΓΑ

Η Ιταλία πυροδότησε sell off στα κρατικά ομόλογα του ευρώ

Η Ιταλία πυροδότησε sell off στα κρατικά ομόλογα του ευρώ

Σε νέο sell off επιδόθηκε σήμερα η αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, υποκινούμενο από την Ιταλία, οι αποδόσεις της οποίας εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο των οκτώ μηνών, εν μέσω αβεβαιότητας για το μέλλον των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της χώρας και πιθανής επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ της ΕΚΤ. 

Οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν την πιθανότητα ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα ανεβάσει ταχύτητα χάρη στους εμβολιασμούς, εξέλιξη που θα ενθαρρύνει την ΕΚΤ να επιβραδύνει τον ρυθμό αγορών ομολόγων. Ως εκ τούτου, τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, που θεωρούνται οι μεγάλοι ευνοημένοι του προγράμματος αγορών της ΕΚΤ, δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, με τις αποδόσεις των 10ετών να κάνουν άλμα 16 μονάδων βάσης την προηγοήυμενη εβδομάδα, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε διάρκεια έτους. Οι πιέσεις συνεχίστηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ιταλικής Λέγκας, ότι ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δεν θα καταφέρει να προωθήσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ε.Ε. επειδή υπάρχουν έντονες διασπαστικές τάσεις εντός της κυβέρνησης συνασπισμού. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά επιπλέον έξι μονάδες βάσης, στο 1,14%, στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Σεπτέμβριο, για να κλείσει τελικά τη συνεδρίαση στο 1,11%, ενώ το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διαμορφώθηκε στις 123 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020.

Η στρατηγική αναλύτρια Αλθέα Σπινόζι της Saxo Bank προσθέτει ότι και η είδηση από την κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, που σημαίνει εμμέσως πλην σαφώς, επιτοκιακή αύξηση τον Ιούνιο, ενέτεινε την αναστάτωση στην ευρωπεριφέρεια του ευρώ. Εξηγεί δε, ότι με τις αποδόσεις στην ευρωπεριφέρεια να είναι υπερβολικά χαμηλές, θα είναι και οι πρώτες που θα επαναξιολογηθούν, εάν υπάρξουν ανησηυχίες για άρση των μέτρων από την ΕΚΤ ή για επιτοκιακές αυξήσεις.

Τα ελληνικά ομόλογα έδειξαν ωστόσο αντοχές μέσα σε αυτό το περιβάλλον, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,09% και με το spread στις 232 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 232 εκατ.ευρώ. 

Οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, με τις αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών 10ετών να εκτινάσσονται στο υψηλότερο επίπεδο έτους, με άνοδο περίπου τεσσάρων μονάδων βάσης. Σε άνοδο, μικρότερη όμως, και οι αποδόσεις στον «πυρήνα» του ευρώ, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να αυξάνεται δύο μονάδες βάσης, στο -0,11%, ενώ στη Γαλλία επέστρεψε πάνω από το 0,3% για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2020.  

Μέχρι στιγμής, οι υψηλότερες ομολογιακές αποδόσεις δεν έχουν «στείλει σινιάλα κινδύνου», πιθανόν επειδή οι αγορές και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρούν ότι το πιο ισχυρό υπόβαθρο της οικονομίας δικαιολογεί αυτή την επαναξιολόγηση των τιμών. Επιπλέον, με τις διαφορές που υπάρχουν στους κόλπους του δ.σ. της ως προς το μέλλον των αγορών ομολόγων, η ΕΚΤ θα δυσκολευθεί πολύ να μειώσει τον ρυθμό των αγορών της στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ στη συνεδρίαση του Ιουνίου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Pictet Wealth Management, Φρεντερίκ Ντικροζέ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News