Business & Finance Παρασκευή 14/05/2021, 20:09
ΟΜΟΛΟΓΑ

Αντίρροπες δυνάμεις στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ

Αντίρροπες δυνάμεις στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ

Μικρή ανάπαυλα προσέφερε η σημερινή συνεδρίαση στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, η οποία επιχείρησε να σταθεροποιηθεί μετά τις έντονες ανοδικές πιέσεις των αποδόσεων της Πέμπτης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε οριακά στο -0,12%, αφού διαπέρασε το επίπεδο του -0,1% στην χθεσινή συνεδρίαση για πρώτη φορά από το Μάιο του 2019, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε διάρκεια τριών μηνών. Μικρή ανάσα πήρε και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο 1,64%.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, Ράινερ Γκούντερμαν, προβλέπει ότι η σταθερότητα θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα καθώς η αγορά έχει κάνει χώρο και για νέες εκπλήξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι το θέμα του πληθωρισμού δεν πρόκειται να φύγει γρήγορα και είναι πολύ πιθανόν να αρχίσουν ξανά οι ανοδικές πιέσεις στις ομολογιακές αποδόσεις, κάνοντας λόγο για επιστροφή του κόστους δανεισμού στη γερμανική 10ετία στο μηδέν. 

Στη σταθεροποίηση της αγοράς βοήθησαν και οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είπε ότι τις ενδείξεις στις οποίες βασίζονται οι αγορές για προβλέψουν πληθωρισμό, η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει το είδος των πληθωριστικών ανησυχιών που επικρατούν στις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι η σημερινή νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη. Ο Ρίτσαρντ ΜαΓκουάιρ, στρατηγικός αναλυτής της Radobank, δεν αναμένει συνέχιση του υψηλού πληθωρισμού μετά το πέρας της πανδημίας. 

Στην ευρωπεριφέρεια ωστόσο, το κλίμα ήταν διαφορετικό, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να κλιμακώνεται περαιτέρω έξι μονάδες στο 1,09%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2020, υπό το βάρος των ανησυχιών για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και την αβεβαιότητα ως τον χρόνο που η Ιταλία θα καταθέσει το εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης.

Σε εβδομαδιαία βάση, η απόδοση ενισχύθηκε πάνω από 16 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο του 2020.

Αντίστοιχα, το spread μεταξύ ιταλικού και γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.

Επίσης, τα πρακτικά της ΕΚΤ από την τελευταία της συνεδρίαση δείχνουν ότι το βάρος θα πέσει στη συνεδρίαση του Ιουνίου ως προς τις αποφάσεις για το μέλλον των αγορών ομολογων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ, χωρίς ωστόσο να δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις.  

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους το κλίμα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, με την απόδοση του 10ετούς σταθερή στο 1,05% με το spread στις 119 μονάδες βάσης και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 55 εκατ.ευρώ.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News