Business & Finance Τρίτη 27/04/2021, 19:21
ΟΜΟΛΟΓΑ

Η Ιταλία εκδίδει δύο νέα ομόλογα σε δολάριο

Η Ιταλία εκδίδει δύο νέα ομόλογα σε δολάριο

H Ιταλία μονοπώλησε το ενδιαφέρον των επενδυτών στην χθεσινή συνεδρίαση, με τη νέα δολαριακή ομολογική της έκδοση, η οποία όμως άσκησε εκ νέου πιέσεις στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου της στη δευτερογενή αγορά που άγγιξε νέο υψηλό επτά μηνών. 

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησής του μετά την τεράστια αύξηση των δανειακών αναγκών της χώρας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέδωσε τριετές και 30ετές ομόλογο σε δολάριο μέσω κοινοπρακτικού σχήματος τραπεζών. «Η ζήτηση για το τριετές αποδείχθηκε ιδιαίτερα υψηλή, χάρη στη μικρή χρονική διάρκεια και στην ελκυστική απόδοση. Από τη σκοπιά του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών που θέλει να διαφορποιήσει τις πηγές χρηματοδότησής του, η έκδοση επιτέλεσε το σκοπό της», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Λούκα Κατζουλάνι, στρατηγικός αναλυτής της UniCredit. 

Πρόκειται για την τρίτη έξοδο της Ιταλίας στις αγορές κρατικού χρέους σε δολάριο από τον Οκτώβριο του 2019, οπότε και εξέδωσε την πρώτη της δολαριακή έκδοση από το 2010. Ηδη, έχει καταφέρει να «χτίσει» μία καμπύλη αποδόσεων σε δολάριο, με την χθεσινή έκδοση να προστίθεται στα υπάρχοντα πενταετή, 10ετή και 30ετή δολαριακά ομόλογα που έχουν εκδοθεί από τον Οκτώβριο του 2019. 

Σύμφωνα με τις τράπεζες αναδόχους, η Ιταλία προσείλκυσε επενδυτική ζήτηση της τάξης των 4,8 δισ.δολαρίων από την έκδοση του τριετούς και 6,2 δισ.δολαρίων από την έκδοση του 30ετούς. Επιπλέον, η Ιταλία άντλησε και 5,5 δισ.ευρώ από την έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων και τιμαριθμοποιημένων ομολόγων. 

Οι παραπάνω εκδόσεις λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που οι ιταλικές ομολογιακές αποδόσεις δέχονται ανοδικές πιέσεις, λαμβάνοντας υπόψιν την αβεβαιότητα ως προς τον ρυθμό αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Χθες η απόδοση του ιταλικού 10ετούς εκτινάχθηκε και πάλι στο 0,83%, στο υψηλοτερο επίπεδο από τον περυσινό Οκτώβριο.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, κλείνοντας στο 0,90% με το spread στις 116 μονάδες βάσης. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος φθάνοντας στα 298 δισ.ευρώ, εκ των οποίων τα 163 δισ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, δεν υπήρξε ξεκάθαρη κατεύθυνση, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ αύριο Τετάρτη. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο -0,25%.

moneyreview.gr  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News