Business & Finance Τρίτη 21/12/2021, 19:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε απότομη άνοδο οι αποδόσεις – Στο 1,26% της ελληνικής 10ετίας

Ομόλογα: Σε απότομη άνοδο οι αποδόσεις  – Στο 1,26% της ελληνικής 10ετίας

Σε απότομη αποκλιμάκωση γύρισαν οι αποδόσεις σε όλες τις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα χρηματιστήρια επέστρεψαν σε άνοδο, παρότι οι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί περιμένοντας να διαπιστώσουν κατά πόσο η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.

Ανησυχία προκάλεσαν και οι «επιθετικές» δηλώσεις του διοκητή της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας Πήτερ Καζίμιρ, ο οποίος είπε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος για πολύ μεγαλύτερη περίοδο απ΄αυτήν που προβλέπει η ΕΚΤ.

Οι δηλώσεις αυτές επέτειναν ακόμη περισσότερο την ανοδική τάση των αποδόσεων που είχε αρχίσει νωρίτερα, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να ενισχύεται προς στιγμή έξι μονάδες βάσης, στο -0,30%, στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου, απομακρυνόμενο από το χαμηλό δύο εβδομάδων, του -0,40%, που άγγιξε στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Η ίδια εικόνα και στις υπόλοιπες αγορές τόσο του «πυρήνα» όσο και της ευρωπεριφέρειας. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κλιμακώθηκε πάνω από οκτώ μονάδες βάσης στο 1,017%, ενώ αντίστοιχη άνοδο παρουσίασαν και οι αποδόσεις στη γαλλική και ισπανική 10ετία.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε στο 1,26% με το spread στις 161 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε και πάλι στο 0,50%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 24 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. έγιναν στον τίτλο με λήξη το ’42.

Αναλυτές επικαλέστηκαν και τον περιορισμένο όγκο συναλλαγών εν όψει του τέλους του έτους ως έναν από τους παράγοντες που καθιστά ακόμη πιο έντονες τις διακυμάνσεις στις αποδόσεις και στις τιμές. Η απροθυμία των επενδυτών να κάνουν νέα ανοίγματα στο σημερινό αβέβαιο περιβάλλον και η αντίληψη ότι το πρόσφατο ράλι των τιμών ξέφυγε υπερβολικά είναι παράγοντες που εν μέρει εξηγούν τους λόγους που τα κρατικά ομόλογα του ευρώ, που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο σε περίοδο αβεβαιότητας, δεν κατάφεραν να σημειώσουν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο εν μέσω των έντονων ανησυχιών για την εξάπλωση της Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 25 μονάδες βάσης το Νοέμβριο και του αντίστοιχου αμερικανικού 10 μονάδες βάσης.

«Ο τρόπος με τον οποίο αποτιμάται η αγορά ομολόγων αυτή τη στιγμή, δεν προσφέρει σημαντική προστασία και γι΄αυτό ακριβώς δεν υπάρχει στροφή προς την ασφάλεια. Δεν μπορώ να δω μεγάλη ανοδική δυναμική για τις τιμές των κρατικών ομολόγων», σημειώνει ο Κρεγκ Μπράδερς, επικεφαλής για τις αγορές σταθερού εισοδήματος της Bel Air Investment Advisors. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News