Business & Finance Τετάρτη 15/12/2021, 20:21
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στάσιμες αποδόσεις περιμένοντας τη Fed

Ομόλογα: Στάσιμες αποδόσεις περιμένοντας τη Fed

Σε κατάσταση αναμονής παρέμεινε η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία έκλεισε πριν ακόμη ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Fed. 

Η Φέντεραλ Ριζέρβ άνοιξε την αυλαία των συνεδριάσεων των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών αυτής της εβδομάδας, με την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας να αναμένονται σήμερα με πιθανή στροφή σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική εν μέσω του κλιμακούμενου πληθωρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. 

«Η πιο επιθετική λεκτική της Fed θα κάνει πιο εύκολο και για τις υπόλοιπες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες να ακολουθήσουν. Η τάση είναι προς πιο αυστηρή νομισματική πολιτική», ανέφερε η ING. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει και η μετάλλαξη Όμικρον που εξαπλώνεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ και δημιουργεί αρκετή επιφυλακτικότητα στους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής και τους συγκρατεί σε μεγάλα ανοίγματα. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η καμπύλη των γερμανικών αποδόσεων συνεχίζει να είναι επίπεδη, με το spread μεταξύ 10ετών και διετών να αγγίζει προς στιγμή το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου στις 29,4 μονάδες βάσης. Η επίπεδη καμπύλη συνήθως σηματοδοτεί ότι οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι ως προς τις προοπτικές της οικονομίας. Υποδηλώνει επίσης ότι οι αγορές βλέπουν μία πιθανή γρήγορη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών απέναντι στον πληθωρισμό λάθος κίνηση, εφόσον μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να κάμψει την ανάκαμψη. 
   
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε στάσιμη στο -0,36%, ενώ η ίδια εικόνα επικράτησε και στην ιταλική αγορά με τη αποδοση του 10ετούς στο 0,92%. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους υπήρξε μεγαλύτερη κίνηση, με την απόδοση του 10ετούς να αποκλιμακώνεται περαιτέρω στο 1,22% και του πενταετούς στο 0,39%. Σχεδόν αμετάβλητo, με ανεπαίσθητη άνοδο και το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία, διαμορφούμενο στο 1,443%. 

Σύμφωνα με αναλυτές της ING, ακόμη και εάν η ΕΚΤ λάβει αποφάσεις που θα χαρακτηριστούν ήπιες και υποστηρικτικές, δεν πρόκειται να πάει κόντρα στην παγκόσμια τάση προς υψηλότερα επιτόκια. Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ αγόρασε στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ποσοτικής χαλάρωσης ενεργητικό αξίας 23,9 δισ.ευρώ στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, περισσότερο από τα 13,45 δισ.ευρώ που είχε αγοράσει μία εβδομάδα νωρίτερα. 
    
moneyreview.gr
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News