Business & Finance Δευτέρα 10/01/2022, 19:19
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: «Βλέπει» μηδέν η απόδοση του γερμανικού 10ετούς – Στο 1,55% του ελληνικού

Oμόλογα: «Βλέπει» μηδέν η απόδοση του γερμανικού 10ετούς – Στο 1,55% του ελληνικού

Σταθερά ανοδικά συνεχίζουν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, παρά το γεγονός ότι κατάφεραν να πάρουν μία μικρή «ανάσα» στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να «βλέπει» πλέον στο μηδέν, εν μέσω ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει την ανιούσα και η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει πολύ πιο γρήγορα τα επιτόκια. Σε περαιτέρω κλιμάκωση και οι ελληνικές αποδόσεις. 

Οι αποδόσεις του ευρώ, αφού εκτινάχθηκαν αρχικά κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, έκαναν μία παύση, χωρίς αυτό να σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, αλλαγή της ανοδικής τάσης. «Το θέμα συζήτησης τώρα είναι ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς προσεγγίζει το μηδέν, με βαρίδι τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τον πιο επιθετικό τόνο της Fed», αναφέρει η Αλτέα Σπινόζι, στρατηγική αναλύτρια της Saxo Bank.

Η άνοδος του πληθωρισμού στο 5% στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ, καθώς οι αγορές χρήματος προεξοφλούν μία αύξηση των επιτοκίων κατά 15 μονάδες βάσης έως το Δεκέμβριο του 2022. Η Σπινόζι σημείωσε ότι οι αποδόσεις θα κινούνταν αυτή τη στιγμή σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα εάν δεν υπήρχαν οι ανησυχίες από την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε αρχικά στο -0,025%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019 για να υποχωρήσει εν συνεχεία δύο μονάδες βάσης, στο -0,051% και να κλείσει στο -0,034%. Στο ίδιο μοτίβο και το κόστος δανεισμού στην Ιταλία, όπου στη 10ετία αποκλιμακώθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 1,27% αφού αρχικά είχε εκτιναχθεί στο 1,33%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020. Τελικά έκλεισε στο 1,29% με πτώση τριών μονάδων βάσης.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς έφθασε έως το 1,55% με το spread στις 166 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού σκαρφάλωσε στο 0,75%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 124 εκατ.ευρώ.

Ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ, επικαλείται ως ακόμη έναν παράγοντα ανοδικών πιέσεων στις αποδόσεις τη μεγάλη προσφορά αυτής της περιόδου. Η Ισπανία προσέλαβε τράπεζες για την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου πιθανόν και αύριο Τρίτη. Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών, η Μαδρίτη προγραμματίζει να εκδώσει φέτος χρέος ύψους 75 δισ.ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News