Business & Finance Τρίτη 11/01/2022, 19:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Aνοδικές πιέσεις στις ιταλικές αποδόσεις λόγω πολιτικής αβεβαιότητας

Ομόλογα: Aνοδικές πιέσεις στις ιταλικές αποδόσεις λόγω πολιτικής αβεβαιότητας

Πιέσεις δέχθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, παρουσιάζοντας χειρότερη επίδοση έναντι των υπολοίπων της Ευρωζώνης, καθώς αναζωπυρώνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία την ώρα που οι αγορές εστιάζουν σταθερά στην πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και στην κλιμάκωση του πληθωρισμού.

Το ιταλικό κοινοβούλιο θα επιλέξει νέο πρόεδρο αυτό το μήνα με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να θεωρείται κορυφαίο φαβορί. Οι επενδυτές φοβούνται για την πολιτική σταθερότητα της χώρας εάν ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο για να περάσει στην προεδρία.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες στο 1,39% στο υψηλοτερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020 για να επιστρέψει εν συνεχεία στο 1,37%, με το spread να διευρύνεται στις 140 μονάδες βάσης. «Η αβεβαιότητα για τις προεδρικές εκλογές σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της που θα έχουν στην πολιτική σταθερότητα και στη μεταρρυθμιστική ατζέντα έχει χτυπήσει κόκκινο», ανέφερε ο Κάρλο Καπουάνο, αντιπρόεδρος της DBRS Morningstar στο τμήμα των πιστοληπτικών αξιολογήσεων.

Στρατηγικός αναλυτής της Saxo Bank προειδοποιεί ότι εάν ο Ντράγκι περάσει στην προεδρία, το spread ιταλικών/γερμανικών 10ετών θα διευρυνθεί στις 160 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε περαιτέρω στο 1,57% με το spread στις 168 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 0,73%, με το βλέμμα στις νέες προσφορές. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος στα 32 εκατ.ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 8 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο -0,014%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019, για να κλείσει στο -0,038%.

Ενδεικτικό και το γεγονός ότι η απόδοση του εβλετικού 10ετους πέρασε σε θετικό έδαφος αφότου αυξήθηκε πάνω από το μηδέν την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από πέρυσι τον Οκτώβριο.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν επίσης ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκιά της σύντομα ακόμη και το Μάρτιο, γεγονός που τροφοδοτεί το sell off στις αγορές ομολόγων, εν αναμονή και των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή που ανακοινώνονται σήμερα Τετάρτη. Ορισμένες μάλιστα από τις κορυφαίες τράπεζες της Wall Street αναμένουν τέσσερις επιτοκιακές αυξήσεις στις ΗΠΑ το τρέχον έτος αρχής γινομένης από το Μάρτιο, στάση πιο επιθετική συγκριτικά με μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Από πλευράς προσφοράς, η Ισπανία προχώρησε σε έκδοση 10ετους μέσω κοινοπρακτικού σχήματος τραπεζών αντλώντας 10 δισ.ευρώ με τη ζήτηση να εκτινάσσεται στα 63 δισ.ευρώ, ενώ η Πορτογαλία ετοιμάζεται να βγει αύριο στις αγορές. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News