ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: ΟΤΕ Vs Coca – Cola, σημειώστε 1

Στο +0,38% και τις 889 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο Αθηνών: ΟΤΕ Vs Coca – Cola, σημειώστε 1

Με ήπια κέρδη έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσέγγισε εκ νέου τις 890 μονάδες και περιόρισε ελαφρώς την απόσταση από τις 900 μονάδες, παρά τον χαμηλό όγκο και τις επίμονες ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Coca – Cola.   

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο κατά 0,38% και ενισχύθηκε στις 889,29 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (885,91 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε έξι μονάδες (από 886,18 έως 892,09 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 43 εκατομμύρια ευρώ.  

Το θετικό πρόσημο αποτέλεσε απόρροια επιλεγμένων μετοχών, με τον ΟΤΕ να ξεχωρίζει στο +2,1% και τα 16,5 ευρώ, και τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν από κοντά στο +2% και τα 6,2 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, πολύ καλή ήταν η εικόνα στη μετοχή της Quest Συμμετοχών, η οποία αυξήθηκε κατά 1,6% και τα 18,5 ευρώ, ενώ κέρδη της τάξης του 1,6% εμφάνισε και η μετοχή της Alpha Bank. 

Μάλιστα, η κατάσταση για τον Γ.Δ. θα μπορούσε να ήταν αισθητά καλύτερη, εφόσον η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola δεν βρισκόταν στο μάτι των πωλητών, με αποτέλεσμα να χάσει τουλάχιστον 2,6% και να κατέλθει στα 29 ευρώ.  

Στον αυτόματο πιλότο  

Η ελληνική αγορά, σε κάθε περίπτωση, έχει μπει στον αυτόματο πιλότο τις τελευταίες ημέρες, με τις συναλλαγές να εξελίσσονται σε ένα πολύ στενό εύρος και τον Γενικό Δείκτη να δείχνει αδύναμος να «τρέξει» ένα σημαντικό ράλι.   

Κι αυτό, μάλιστα, παρά τη χρηματιστηριακή ευφορία, η οποία παραδοσιακά παρατηρείται τις τελευταίες συνεδριάσεις κάθε έτους και η οποία χθες το βράδυ οδήγησε τον S&P 500 σε νέο ιστορικό υψηλό.   

Η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, η μεγάλη διασπορά της Όμικρον και το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι έχουν επιδεινώσει εν μέρει το επενδυτικό κλίμα.    

Ο στόχος, υπό αυτό το πλαίσιο, για τις εναπομείνασες συνεδριάσεις του 2021 είναι η διατήρηση της επαφής με τις 900 μονάδες, αναβάλλοντας για το επόμενο έτος την προσπάθεια προσέγγισης των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.      

Δεν πρέπει, πάντως, να ξεχνάμε και την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων: Οι εκτιμήσεις για υψηλή ανάπτυξη τόσο το 2021 όσο και το 2022, σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι σταδιακά κινούμαστε προς το οριστικό τέλος της πανδημίας, καλλιεργούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου εντός του 2022.   

Με πρωταγωνίστρια την Alpha Bank στις τράπεζες 

Ο τραπεζικός δείκτης, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, κινήθηκε ήπια ανοδικά, καθώς σημείωσε κέρδη κατά 0,93% και καθορίστηκε στις 575,47 μονάδες, επιχειρώντας να προσεγγίσει τις αντιστάσεις των 580 μονάδων.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία αυξήθηκε κατά 1,6% και ανέκτησε το σημείο του 1,07 ευρώ. Από εκεί και πέρα, κέρδη κατά 1% παρουσίασε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία τερμάτισε στο 1,3 ευρώ.  

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολούθησε στο +0,7% και τα 2,92 ευρώ, με τη μετοχή της Εurobank να έπεται στο +0,4% και να διατηρείται μία ανάσα από το 0,9 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Attica Bank συνέχισε αρνητικά, κλείνοντας στο +1,5% και το 0,19 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 1,61% 1,075 ευρώ  
  • Attica Bank -1,50% 0,197 ευρώ  
  • Eurobank 0,43% 0,8928 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,69% 2,92 ευρώ  
  • Πειραιώς 1,00% 1,307 ευρώ  

Επικράτηση των αγοραστών στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή του ΟΤΕ ήταν αυτή που προσπάθησε να ξεχωρίσει, κερδίζοντας 2,1% και ενισχυόμενη στα 16,5 ευρώ. Κατά 2% αυξήθηκε και η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενώ η μετοχή της Quest Συμμετοχών τερμάτισε στο +1,6%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola υποχώρησε σημαντικά κατά 2,6% και επέστρεψε στα επίπεδα των 29 ευρώ, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών πωλητών.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Παπουτσάνη ενισχύθηκε δυναμικά στο +4,4% και τα 2,3 ευρώ. Η μετοχή της Fourlis δε, ακολούθησε στο +1,8% και βρέθηκε μία ανάσα από τα 4 ευρώ.   

Συνολικά, 61 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 36 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 29 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                       

moneyreview.gr  

Διαβάστε επίσης:    

Eurobank: Τα κέρδη από τις δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις ενήμερων επιχειρηματικών δανείων   

Αγορές: Ξεκίνησε το Santa Claus rally;   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News